Mic ghid al pescarului de competiţie – Ştefan DINU

Idee mi-a venit atât de la Gyorg care a scris un articol asemanator (dar eu sunt un perfecţionist şi l-aş fi scris altfel, drept care o sa o fac) dar şi de la o întrebare a unui prieten dintr-un club nou înfiinţat: „ce sfaturi poţi sa îmi dai pentru concursul asta?”

ÎNDRĂZNEŞTE!
Este primul pas pe care trebuie sa-l faci: sa te înscrii într-un concurs. Pescari de competiţie nu sunt nici supermani şi nici profesionişti. Sunt oameni normali cu slujbe şi familii dar care şi-au dus pasiunea ceva mai departe. Este adevărat ca au ceva experienta în spate. Dar asta se câştigă în timp.
Nu te lăsa impresionat de lansete, mulinete şi cantităţile mari de năluci. Si nici nu încerca sa impresionezi. Nu echipamentul prinde peste. Echipamentul se cumpără cu bani iar concursurile nu sunt competiţii de „cel mai potent financiar concurent”.
Nu te lăsa impresionat nici de oamenii cunoscuţi din fenomen. Sau de cluburile cu tricouri frumos asortate. Pe apa atât tu cat şi ei veţi fi singuri. Orice campion a avut şi eşecuri. Şi orice ce nou venit are şansa lui la glorie.

NU DEZARMA!
La prima competiţie, dar şi la următoarele, vei avea în fata oameni care au experienta de câteva zeci de concursuri, au investit multi bani , timp şi pasiune în competiţii. Asa ca sa nu fi dezamăgit de primele rezultate. Tu, precum au făcut-o şi adversarii tai, trebuie sa înveţi sa pescuieşti într-o competiţie.
Am vazut multi oameni care au venit cu pieptul în fata şi increzatori la primul lor concurs. Dar au plecat dezamagiti. Ai cu totul alte rezultate cand pescuieşti toata ziua pe lac avand langa tine 2-3 barci. Intr-un concurs sunt aproximativ 60 de barci, cu 60 de ancore care coboara de mai multe ori, 60 de motoare si vasle. Stresul astfel produs pestilor va avea repercursiuni asupra rezultatelor. Iar o mansa nu tine toata ziua. Astfel incat redu cel mai bun rezultat al tau pe apa respectiva cu 75% si te vei apropia de cel mai bun rezultat al tau intr-o competitie pe apa respectiva.

INFORMEAZĂ-TE!
In primul rand consulta regulamentul foarte atent. Citeşte-l de mai multe ori şi cere lămuriri organizatorului pentru neclarităţi. Pe lângă regulament vor exista tot timpul un 5% de reguli nescrise sau alte practici.
Apoi informează-te cu privire la locaţie: topografie, năluci, tehnici, echipament. Cauta prin forumuri subiecte din competiţiile anterioare care au avut pe apa respectiva. Atenţie însă la sursa, condiţii meteo şi anotimp. Nu orice informaţie este valoroasa.
Asculta alţi concurenţi. Poate te vor informa corect. Poate ca nu. Astfel încât pe viitor furnizaţi doar informaţii reale. Nu uita ca şi tu ai fost începător şi te-ai bazat pe astfel de informaţii şi secrete.

RESPECT!
In primul rand respecta-ţi adversarii. Toţi suntem egali. Iar respectul reciproc este esenţial. Felicita câştigătorii si accepta cu modestie felicitări pentru ca SIC TRANSIT GLORIA MUNDI!
Cel mai important aspect al respectului este păstrarea distantei regulamentare fata de ceilalţi concurenţi. Asta înseamnă 40 de metri.
In al doilea rand respectata peştii si mediul. Pentru ca sunt parte a sportului nostru. Acest lucru nu este valabil doar pentru concurs. Ci este valabil pentru orice moment. Pescuitul de competiţie este un fenomen de prim plan astfel încât este un prilej fantastic de promovare a eliberării peştelui şi a unei atitudini de respect.
In al treilea rand respecta regulamentul (chiar dacă nu ai nici un arbitru în ceafa) si decizia arbitrului. Regulamentul si arbitrul sunt suverani pe apa. Exista modalităţi de contestare a unei decizii. Dar nu pe apa. Discuţiile cu arbitru nu rezolva nimic dar te stresează şi toată concentrarea va dispare in acest conflict. Eşti acolo sa concurezi nu sa te cerţi cu arbitrii.

FAIR PLAY PLEASE!
Nu este esential rezultatul obtinut ci modul in care l-ai obtinut. Exista momente in care poti trisa. Dar autocenzura reprezinta 50% din spiritul jocului. Sigur. Arbitrul este acolo sa amendeze orice derapaj. Dar daca acest derapaj nu exista nu va exista nici sanctiunea.
Daca insa ai gresit, accepta sanctiune cu demniate. E vina ta si asta este! Pe viitor ai grija si nu mai gresi.

ANTRENEAZĂ-TE!
Este cel mai important aspect al dezvoltarii tale ca sportiv de performanta. Nu valoarea echipamentului, marimea si valoarea clubului va prinde peste in concurs.
Gandeste antrenamentul ca un concurs. Asa ca fi atent la orice detaliu: ora, loc, conditii meteo. Puneti tot timpul intrebarea: „de ce?” . Raspunsul va constituii cheia succesului in concurs.
Antreneaza-te din toate punctele de vedere: cum sa legi o naluca, cum sa prinzi un peste, cum sa conduci un dril, cum sa lansezi, cum sa pui un peste in barca si din barca in juvelnic. In concurs toate aceste vor trebui sa fie relex, In concurs va trebui sa fi atent la conditii de pescuit si la adaptarea ta ala aceste conditii.
In „antrenamentele oficiale” testeaza mai intai locatiile consacrate. Identifica cele mai bune naluci si tehnici. Cauta apoi locuri noi. Nu pescui prea mult pe un singur loc. Cand ai capturi noteazati (mintal sau in scris) ora si conditiile de pescuit. Ia-ti repere pe mal sau pe GPS.

FIECARE SCULA ARE SCOPUL SAU!
Inceteaza sa mai cauti lanseta universala si naluca minune. Nu exista! Competitia este un pescuit extrem! In cateva ore trebuie sa arati tot ce poti. Sculele sunt pentru a te ajuta cat mai mult. Poate la inceput o sa ti se para exagerat, dar usor-usor o sa vezi ca pentru fiecare specie/ naluca o sa ai o lanseta – doua. Dar asta nu inseamna ca numarul lansetelor si calitatea lor este masura performantei unui pescar.
Cea mai buna scula/ naluca este cea pe care o cunosti si ai inceredere. Concursul nu este o perioada de experimentari. In concurs trebuie sa faci ce sti cel mai bine. Bineinteles daca totul merge prost, o decizie de moment poate salva situatia. Dar este ceva ce s-a intamplat si nu in mod planificat. Asa incat foloseste antrenamentele „neoficiale” sa experimentezi. Pentru ca si acest aspect este esential.

FII PREGĂTIT PENTRU ORICE!
Intr-un concurs conteaza ce ai in barca! Ce a ramas casa sau in portbagajul masinii nu mai conteaza. Asa ca fi sigur ca ai pus totul in barca. In mod special fi atent sa nu uiti: vesta de salvare (obligatorie), numarul de concurs (obligatoriu), juvelnicul/ agrafele (estecapital sa iti mentii capturile in viata pentru ca pestii morti nu puncteaza iar in viitorul apropiat o sa fii penalizat pentru moartea capturilor),  minciogul/ gripul, sapca (pentru soare), ochelari de soare si apa potabila. Daca esti imprastiat, emotiv sau stresat fa-ti o lista si consult-o cu rigurozitate. Verifica elicea motorului sa fie stransa, ancora sa fie legata bine si juvelnicul sa nu aibă gauri prin care capturile sa poata scapa. Minciogul va sta intotdeauna la indemana deasupra tuturor bagajelor!
Atentie la haine! Imbraca-te gros cu mai multe straturi, incepand de la tricou! Daca este cald  te poti dezbraca treptat. Atenti insa la soare! O insolatie in prima mansa poate compromite cea de-a doua mansa. Si fi pregatit oricand de ploaie!
Creaza-ti un sistem de depozitare a nalucilor: pe culori, tipuri, marimi, modele, producatori. Nu conteaza sistemul. Important este sa-l cunosti bine astfel incat in cel mai scurt timp sa gasesti naluca de care ai nevoie. Nalucile cele mai folosite tine-le intr-o cutie separata dar nu la vedere.
Sa ai la tine orice naluca! Chiar daca sansele sau increderea ta ca poti prinde cu acea naluca nu o recomanda. Regretele sunt tardice.
Fi pregatit cu mulinete sau tamburi pe care ai atat monofilament cat si textil. Conditiile pot impune schimbari rapide de echipament iar firul este primul vizat.
Intodeauna sa ai in barca si o lanseta de rezerva. Oricand se pot intampla accidente nefericite. Pleaca de la premisa ca orice, dar absolut orice, se poate si se va intampla intr-un concurs.

CONCENTREAZĂ-TE!
Un concurs are 2 manse in doua zile. Esti acolo pentru acel concurs si doar pentru acel concurs. Vorbeste cu oamenii, bea o bere, o palinca dar nu exagera. Culca-te primul si scoala-te primul. Pregateste-te foarte atent  si in fiecare detaliu. Nu manca ceva ce sti ca nu iti face bine si nu bea prea mult.
In timpul manselor fa un singur lucru: pescuieste. Teoretic ar trebui sa fi cu naluca 75% din timp in apa. Nu fuma, nu manca. Bea apa cand simti nevoia. Deplasarea de la un loc la altul cel mai bun moment sa te relaxezi, sa pui alta naluca sau alt fir. Si nu uita: minciogul deasupra bagajelor tot timpul.

CAPUL SUS!
Expresie vine din fotbal si se refera la jocul conducatorului de joc: capul sus sa iti vezi toti coechipierii si sa dai cele mai bune pase. In pescuit expresia se refera atat la evolutia altor concurenti (numar de capturi, locul de pescuit, naluci utilizate, tehnica, recuperare) cat si la evolutia conditiilor de pescuit: vant, soare, curgerea curentului, nori etc.
Nu insista pe locurile neproductive. Stabilesteti un numar de aruncari cu o singura naluca si un timp maxim de stat pe un loc respectiv. Apoi schimb-o. Dupa trecerea minutelor schimba locul. Dar nu o face insa prea des si pe distante foarte lungi. Pierzi timp, consumi baterie si in mod sigur vei ajunge pe locuri batute de alti concurenti. De cele mai multe ori  o repozitionare este suficienta: nu merge pe coborare atunci abordeaza pragul respectiv pe urcare (pozitionare langa mal) sau pe o coborare mai lenta (pozitionarea oblica).
Incearca recuperari alerte, recuperari lente, recuperari pe structuri, intre ape si la suprafata. Cand ai identificat cheia succesului reprodu-o pana cand ai castigat mansa. Drept care fi atent la fiecare detaliu.

FI REALIST!
Rezultatul obtinut ti se datoreaza exclusiv. Indiferent de nivelul lui. Poate ai avut ghinion sau noroc, poate nu ai avut experienta suficienta, poate nu te-ai antrenat sau nu te-ai informat suficient, poate ti-a lipsit o naluca sau alt echipament esential. Dar si astea fac parte din joc. Vezi unde ai gresit si nu mai face aceleasi greseli. Si inca un sfat: nu incerca sa iti justifici esecurile aruncad vina asupra cuiva.

ÎMBUNĂTĂŢEŞTE-TE!
Primul rezultat s-ar putea sa fie excelent. Nu te culca pe lauri. Mai ai multe de invatat. Oricate concursuri ai in palmares. Invatarea este un proces continuu. Laurenti ANDRONIC (campion national si membru a lotului national) a spus o vorba mare: „In spinning nu te plafonezi. Evoluezi sau involuezi!”. Invata orice de oriunde. Citeste constant reviste si forumuri. Imbunatateste-ti tehnica, echipamentul, disciplina si experienta.

Daca ai făcut acest prim pas atunci eşti inoculat. Nu cunosc prea multi oameni care au venit la un singur concurs. Asa ca ia-ti adio de la alte pasiuni,  de la familie, de la serviciu si de la viata sociala. De azi esti pescar de competitie. Asta vei visa, asta vei manca, asta iti va acapara orice gand si orice vis.

SA NU UIT! UN ULTIM SFAT: No matter what a stripper tells you, there is no sex in the champagne room.

Articol apărut în “Revista lu` peşte”

2 Comments

    da…si sa mai ai bulanul sa iei cea mai mare captura la primul concurs!. Esti virusat definitiv!

  • Foarte bun articolul, mi-a placut. 😉

Leave a Reply