Alternative competiţionale – Stefan DINU

Din păcate cred că ne îndreptăm spre o direcţie greşită”. Ăsta a fost ultimul lucru pe care Adi SPIAC, căpitanul echipei naţionale de spinning,  mi l-a spus după o discuţie de la care speram mult. Tocmai se întorsese în primăvara anului 2010 de la cea de-a doua întâlnire a căpitanilor loturilor naţionale de bass.
Dezamăgit era singurul cuvânt care îmi venea în minte. Din toată discuţia reieşeau trei idei: spinning-ul de pe mal se bucura de o susţinere serioasă a FIPSed (sprijinindu-se foarte mult pe organizarea şi infrastructura competiţiilor de flyfishing), bass-ul este în creştere dar este susţinut puternic de sponsori şi media iar spinning-ul din barcă a rămas orfan. Deşi este singura competiţie internaţională echivalentă a Campionatului Naţional de Spinning (din barca) care este, se pare, cel mai bine organizat campionat de acest profil din Europa.
Aşa şi? În 2010, pentru al treilea an consecutiv Campionatul Mondial era programat, reprogramat şi într-un final predictibil, anulat? De ce exista Campionatul Naţional de Spinning? De ce atâta tevatură şi risipă de energie? Ce facem?
Când am discutat de aceasta chestiune în cadrul clubului, 14 a făcut o propunere: „Dar de ce nu mergem la alte concursuri? Pe bani adevăraţi?”. Care alte concursuri?
Înarmat cu ceva informaţii de la Ovidiu am inceput săpăturile virtuale pe omnipotentul internet. ŞI am găsit ceva alternative la un Campionat Mondial de Spinning din Barca organizat sub egida FIPSed.

 

PREDATOR TOUR
(www.predatortour.com)

Predator Tour (denumirea oficială este European Predator Fish Tournament) este o competiţie europeană organizată din iniţiativă companiilor Pike Master Lures si PML Travel. Este un concurs open, în sistem foarte stric de C.P.R. (Catch, Photo and Release) ce îşi doreşte să evolueze într-un adevărat campionat european de spinning din barcă. Această evoluţie se simte deja pentru că la competiţia de anul trecut din Irlanda au luat parte 18 de echipe din 6 tari, premiile atingând cifre impresionante pentru un concurs organizat în Europa.
Pentru că nu îşi propune sa facă concurenţă altor turnee şi pentru că îşi doreşte să devină cel mai cunoscut şi recunoscut turneu european de acest gen, Predator Tour este organizat în primăvară.
Primul concurs a avut loc în anul 2009 în Norvegia. Anul trecut competiţia a avut loc în Irlanda pe legendarul lac Lough Derg în perioada 17-19 mai. Următoarele concursuri vor avea loc în Olanda (2011) şi în Suedia (2012). Având în vedere faptul ca acest turneu îşi propune o ciclicitate de 5 ani (şi stabileşte un clasament bazat pe competiţiile organizate în cinci ani consecutivi) în anul 2013 urmează un nou concurs. Poate chiar în România.
Concursul se desfăşoară pe echipe (o echipa este formata din doi sportivi), din barcă, folosindu-se exclusiv năluci, de-a lungul a trei zile. Fiecărui pescar ii este permis să aibă asupra sa doar două lansete. Şi acum vine ineditul competiţiei: speciile ţintă sunt ştiuca, bibanul şi păstrăvul. Vor puncta însă cele mai mari 6 ştiuci, cei mai mari 3 bibani şi cel mai mare păstrăv.
Taxa de înscriere este de 450 £, taxa ce include doar participarea la concurs şi cina festivă din final competiţiei.

 

EUROPEAN  PIKE COMPETITION
(www.fishingcamps.se)

Vastervik este o mica staţiune situata în SE Suediei, într-un arhipelag ce cuprinde peste 4.000 de insule şi stânci. Aici, cred unii, este raiul pescarilor de ştiucă şi nu numai pentru că împătimiţii aventurilor extreme în căutare de trofee pot pescuii şi alte specii: bibanul, şalăul şi somonul, toate speciile atingând dimensiuni record. Tabăra de pescuit cu acelaşi nume, este cunoscuta însă mai ales pentru pescuitul la ştiucă,  de-a lungul timpului existând capturi record în aceste ape.
Acesta este, cred eu, unul dintre motivele pentru care aici se organizează în fiecare an Campionatul European de Pescuit la Ştiucă (EPC – European Pike Competition), aflat în acest an la a 9-a ediţie.
Însă, pe lângă abundenţa capturilor record, ceea ce atrage competitorii este şi premiul pus în joc: 10.000 de euro. Pentru competiţiile de spinning europene este totuşi o suma importanta.
Concursul se desfăşoară de-a lungul a 3 zile, în echipe de doi concurenţi iar pe lângă o serie de reguli standard exista şi excepţii: în concurs punctează cele mai mari 5 ştiuci iar măsurarea se face de către concurenţi prin fotografierea capturii pe o placa gradata.
Taxa variază de la 700 euro până la 1.300 euro în funcţie de serviciile de care echipa va beneficia.
Pe lângă poze cu peisaje epice şi trofee seculare nu pot decât să remarc că nu în România au fost inventate competiţiile de gen: „ocupaţi pensiunea”.

 

EUROPEAN PIKE ANGLING CHALLENGE
(http://www.iol.ie/~jimrob/pike.htm)

Cea mai mare captură din toate timpurile înregistrată în Irlanda cântarea nu mai puţin de  41 kg (reale nu pescăreşti) şi a fost prinsa în 1890 pe Lough Derg. Este unul dintre motivele pentru care pe acest lac de 20 de ani se organizează o competiţie de tradiţie: European Pike Challenge. Aflata in 2010 la un jubileu, competiţia este organizata în primul rând, datorită unor cunoscuţi eroi locali: Bill HICKEY (chairmanul competiţiei) şi Jim ROBINSON (directorul competiţiei).
Deşi aceasta competiţie este susţinută de numeroşi sponsori, adevăratul premiul este însă considerată simpla participare. Şi că tot vorbim de participare, taxa de concurs este 50 Euro (dacă sportivul participă din barca proprie) sau 100 Euro (dacă organizatorul pune la dispoziţie barca).
Este deci o competiţie din barcă, individuală, cu reguli clasice dar care însă pune un mare accent pe respectul pentru peşti.

 


Lapland Fishing Festival împreună cu Vefsna Seatrout Festival reprezinta părţi ale unui proiect finanţat de Uniunea europeana (Fishing Cross The Border www.fishingcrosstheborder.com) care au drept scop real promovarea turismului local şi a cooperarea regională. Dacă mă întrebaţi pe mine sunt bani aruncaţi pe fereastră pentru că o drujba şi un aparat de curentat ar amortiza mult mai repede o pensiune gigantică în stil mitocănesc cu marmură pe tavan decât acţiuni d-astea „eco”, „durabile” etc. Redevenind însă serioşi avem de-a face cu două competiţii cu iz de vacanta în paradisurile nordului: Suedia şi Norvegia. Numai vară să fie!

 


Lapland Fishing Festival (www.laplandfishingfestival.com) este o competiţie desfăşurată, prin rotaţie, în trei municipalităţi ale Laponiei suedeze: Storuman, Sorsele şi Lycksele . Mai trebuie menţionat ca pana în acest an au existat două competiţii paralele: de pescuit la muscă şi de spinning la ştiucă. Dar criza a ajuns şi în nordul îndepărtat şi organizatorii au renunţat la competiţia de flyfishing. Anul acesta chiar şi denumirea se va schimbat: Lapland Pike Trophy. Pentru cei ce nu au fost racordaţi la fenomenul competiţional în ultimii ani, echipele romaneşti au participat de doua ori la aceasta competiţie: în 2007 când Sabin BUZATU câştigă competiţia şi în 2009 când Adi SPIAC câştigă competiţia. Aşadar: am venit, am pescuit şi le-am luat cupa … de două ori.

 Vefsna Sea Trout Festival (www.vefsna.com) este o competiţie tânără de spinning însă este una dintre competiţiile europene de tradiţie la muscă. Cât de tânăra? Păi anul 2009 a fost prima ediţie. Este o concurs ce are drept ţintă păstrăvul de mare. Se pescuieşte individual, de pe mal, folosind exclusiv năluci artificiale. România are şi aici un palmares ce merită menţionat: Eugen COZMA – locul 1.

ROBINSON (directorul competiţiei).

Deşi aceasta competiţie este susţinută de numeroşi sponsori, adevăratul premiul este însă considerată simpla participare. Şi că tot vorbim de participare, taxa de concurs este 50 Euro (dacă sportivul participă din barca proprie) sau 100 Euro (dacă organizatorul pune la dispoziţie barca).

Este deci o competiţie din barcă, individuală, cu reguli clasice dar care însă pune un mare accent pe respectul pentru peşti.

2 Comments

    Nu trebuie sa-ti pierzi increderea in fortele proprii.Drumul e OK ,cu mici modificari.Sa apreciem si sa valorificam ceea ce sa castigat pana acum:TURNEUL AVP!

  • Nu imi pierd ca anul asta sunt Campionatele Mondiale … sa vedem ce o sa fie in 2012

Leave a Reply