Avat de week-end

Ieşirile pe Dunăre sau Olt mi-au adus de multe ori satisfacţie. Aşa că la sfârşit de săptămână am hotărât  să fac o ieşire pe Olt la o partida de avat. Dacă ai prins cel puţin o data un avat  trecut de 1kg, sunt sigur ca te-ai îndrăgostit la prima vedere de acest minunat  răpitor. Înarmat cu o cutie de voblere Rapala, Salmo, River2Sea şi Yo-zuri, plec nerăbdător la revederea cu maria-sa avatul.
Primul lucru pe care trebuie să îl fac, este să ajung la locul faptei cu noaptea în cap. Avatul nu este un peşte care se hrăneşte noaptea, dar dimineaţă la răsărit, mai ales în zilele caniculare, răpeşte în draci! Locul de pescuit este la fel de important! De obicei am prins în aproprierea malurilor, la marginea anafoarelor, în aval de diverse structuri din apa unde exista turbioane, în alte locuri unde putem identifica bancurile de peşti pradă, sau cel mai simplu acolo unde avatul îşi trădează prezenta.

Găsesc o structura la 10 m de mal, ce provoacă un turbion şi aleg să pescuiesc in acea zona, văzând ca in mal sunt bancuri de peşti prada iar in aval avatul ataca furibund, făcându-şi simţită prezenta.
Avatul este un peste foarte pretenţios. Deseori urmăreşte năluca până in aproprierea malurilor ezitând să atace. De obicei  folosesc o nălucă cat mai apropiata ca formă şi culoare cu peşti pradă sau dacă nici asa nu am rezultate, folosesc o nălucă fire-tiger.
Reglez frâna mulinetei , pentru a nu avea surprize de genul ancora îndreptată sau chiar smulsă.
Cu răbdare, rezultatele încep să apară, atacul avatului este destul de violent, asa că ţin băţul cu încredere in mână, pentru a nu fi luat prin surprindere şi sper să păcălesc şi eu câţiva.

In cele din urma fac cunoştinţă şi cu mofturoşii avaţi.

Cele mai bune rezultate le-am avut la răsărit şi la apus. Asa ca 2-3 ore dimineaţa şi la fel seara mi-au fost deajuns pentru a-mi crea o stare de bună dispoziţie in urma drilurilor cu câţiva avaţi şi de a-mi reîncarcă bateriile pentru o nouă săptămână de muncă.

3 Comments

    buni astia inainte de argova

  • Buni…buni…de relaxare, precum echipele de fotbal la biliard inainte de meciuri!

  • parca il stiu pe acest vestit pescar!…cred ca se ocupa si de autostrazi..
    BRAVO!! frumoasa captura

Leave a Reply