TORZITE: minunea din inel – Stefan DINU

După peste 30 de ani de domnie, SiC preda coroana unui nou material minune: TORZITE. Fuji nu a fost niciodată compania care sa își laude produsele sau le supraliciteze calitățile însă de aceasta data inginerii niponi considera acest material drept unul revoluționar care va influenta semnificativ industria lansetelor în următorii ani. TORZITE este rezultatul a mai multor ani de cercetare ai ingineri Fuji, cu scopul de a maximiza performanța blancurilor si firelor.
TORZITE este un nume compus din termenul TORUS (TORUS [eng] = TOR [ro]: suprafață generată de rotația unui cerc în spațiul tridimensional în jurul unei axe din planul său, axă care nu taie cercul) si ZITE (termen utilizat pentru a sugera mineralul dur si lucios utilizat).

TORZITE vs SiC

Noua pastila produsa de Fuji este realizata dintr-un material de mare rezistență si densitate redusa, care este finisat riguros pentru a crea un inel mai subțire, mai ușor și care generează asupra liniei o frecare mult mai redusă. Astfel, noul material, dar mai ales finisarea superioară, creează o suprafaţă lipsită de abraziuni care garantează o protecţie optimă a firelor la frecare şi o deteriorare minimă în timp. Testele de laborator au demonstrat ca firele monofilament au durata de viata de 4 ori mai mare cand sunt utilizate pastile TORZITE in loc de pastile SiC.
Datorita profilului redus, diametrul intern al pastilei de TORZITE este cu aproximativ 15% mai mare decât al pastilei de Sic. Asta  înseamnă ca se pot reduce cu un număr mărimea inelelor utilizate astfel încât greutatea totala a inelelor se va reduce cu 20-30% pentru întregul ansamblu. Reducerea diametrului inelelor si inerent al inelelor înseamnă reducerea greutății ce acționează asupra vârfului blancului ceea ce va adaugă un plus de sensitivitate.
TORZIDE este un material ceramic de înaltă rezistenta care oferă același nivel de rezistenta la abraziune și rezistenta la impact precum SiC. Si asta in pofida faptului ca inelul de TORZITE este mult mai subțire decât un inel de aceeași dimensiune.

TORZITE_COMPARISON2

Fiind considera un produs din clasa premium, TORZITE nu vor echipa decât inelele cu rame din titaniu.

1 Comment

    Aceeasi rezistenta la impact ca SIC? Dezamagitor. Ma asteptam la mai mult de la TZ. Sic-urile sunt mult mai sensibile decat Alconite-urile al socurile mecanice (mi-au confirmat cei de la Fuji). Daca TZ=SIC din acest punct de vedere, inseamna ca Alcnote > TZ. Nu ma asteptam.

Leave a Reply