Cu spin sau fără spin ?

În anul 2005 revista Forbes a ales cârligul de pescuit ca unul dintre cele mai importante unelte din istoria omenirii. Este practic unealta care a asigurat omenirii accesul la o nouă resursă de hrană bogată în proteine dar mai ales în iod (iodul este cel mai important element pentru glanda tiroida, care produce hormonii tiroidieni, cei care au funcția de a regla dezvoltarea celulelor nervoase).

oldest fish hook, figure3 of paper, scale in mmCel mai vechi cârlig de pescuit a fost descoperit de Sue O’Connor (arheolog al Australian National University din Canberra) în Timorul de Est, împreună cu dovezi ca omul modern pescuia și consuma peste din ocean în urma cu 42.000 ani în urma. Cârligul este realizat din scoici șlefuite în forma clasica clasica și ușor recognoscibila.

Indiferent dacă a fost realizat din os, coarne, lemn sau chiar piatra, forma inițială a cârligului a fost păstrată pana în prezent.

Următoarea inovație importantă a fost realizarea unui contra spin care permite retinerea peștelui o perioada mult mai lunga crescând astfel cantitatea de pește pescuita și consumata.

Dacă vârful este probabil cea mai importanta parte a unui cârligului (acesta trebuie sa penetreze gura peștelui), dimensiunea și profilul spinului influențează însă lungimea de penetrarea a vârfului, presiunea necesara pentru ca spinul sa treacă de țesut și puterea de reținere a peștelui în cârlig. Si totuși tot mai multi pescari sportivi renunță la aceasta inovație atât de simpla dar foarte eficienta. De ce ar renunța la acest avantaj? Ei bine din doua motive: practice și etice.

Pentru competițiile de muscă și spinning de pe mal regulile sunt clare: regulamente internaționale nu permit utilizarea cârligelor barbetate și cred ca are de-a face cu protejarea peștelui țintă care este păstrăvul în ambele competiții.

Motivul practic are de-a face cu forța necesara pentru ca spinul sa treacă de țesutul gurii peștelui. Lipsa acestui spin înseamnă rezistenta la înaintare mult diminuata în înțepare iar șansele de capturare a peștelui cresc simțitor. Tot mult mai practica este și eliberarea peștelui. Apoi eliberarea facila nu se refera doar la pești dar și la diferitele obstacole întâlnite foarte des în apa.
Bineînțeles ca lipsa acestui spin înseamnă și necesitatea de adaptare a stilului de recuperare a peștelui, astfel încât sa fie menținută o presiune constanta și sa nu permită peștelui rejectarea cârligului.

Motivul etic are de-a face cu faptul ca omul a evoluat și nu se mai bazează pe ceea ce culege, vânează și pescuiește. Cel puțin acest lucru este valabil pentru unii dintre noi. Iar pescuitul a devenit un sport în care respectul pentru adversar este mult mai important decât greutatea sacoșii cu peste la întoarcerea casa. Folosirea cârligelor fără spin reduce gravitatea rănilor produse capturilor și face procesul de eliberare mult mai scurt și mult mai eficient. Astfel peștii eliberați au șanse de supraviețuire mult mai mari.

Este motivul pentru care AVPS Târnava Mare a introdus obligativitatea utilizării cârligelor debarbetate atunci când se pescuiește pe poțiunea de râu din zona localității ZETEA. Măsură pe care eu personal o salut.

Eu aș duce însă acest raționament și mai departe spre înlocuirea cârligelor triple sau duble cu cârlige simple. Și bineînțeles fără spin. Sa vedem câteva argumente:
– ancorele, chiar și cele debarbetate, produc de multe ori răni foarte grave peștilor, reducând drastic rata de supraviețuire a peștilor eliberați;
– chiar dacă o ancora tripla crește șansele de capturare a peștelui tot ancorele cresc șansele de agățare și pierdere a nălucilor. Cârligele simple au o orientare care permite trecerea nălucii peste obstacolele submerse fără a se acroșa de acestea. Deci salvam și nălucile!

DSCN5544

– eliberarea peștelui este mult mai rapida dintr-un cârlig reducând timpul petrecut de peste în afara apei precum și eliminarea manipulării peștelui in timpul extragerii ancorei din gura;
– șansele ca ancorele sa se agate în minciog sau în haine sunt mult mai mari în comparație cu cârligul simplu.

La o cercetare minuțioasa a internetului am descoperita câțiva producători care oferă astfel de cârlige dedicate în special pescuitului păstrăvului: CULTIVA (SBL-55M), OWNER (S-55BLM & S35BL), GAMAKATSU (Single Hook 53), VANFOOK (Trout Series – CK-33BL – Ring Eyed Barbless Single Hook, Trout Series – PL-51BL –Ring Eyed Barbless Single Hook, Trout Series – SOC-33BL – Ring Eyed “Snap On” Barbless Single Hook) și NOGALESS (Gran Trout Single Plugging Model Barbless).

1 Comment

    This site was… how do I say it? Relevant!! Finally I have found something that
    helped me. Cheers!

    My site calitate

Leave a Reply