3 din 3

“Lasă-le în mașină că le luam înapoi cu noi” a glumit Gyorg când, ajunși la pensiune după un drum de 550 km, am început să descarc trofeele primei ediții a Cupei Ligii la Păstrăv. Gluma însă s-a adeverit și cele trei locuri ale podiumului au fost ocupa de sportivii CsPR: Cristian RIZEA (locul 1), Ștefan DINU (adică eu pe locul 2) și Lucian Gyorg CONSTNATIN (locul 3). Deși inițial părea un concurs amical, toți am tras ca la o etapa de campionat fiind un concurs dificil cu răsturnări de situație spectaculoase de la manșă la alta.

Prima zi a fost una ploioasă și a transformat Someșul într-un șuvoi nervos și cafeniu. Păstrăvii au răspuns totuși. Cu mențiunea că deși au fost într-o proporție foarte mică, numărul fântâneilor capturați s-a apropiat foarte mult de numărul curcubeilor. S-au înregistrat de asemenea capturi semnificative de indigen care în mod clar erau rezidenți ai zonei.

Tragerea la sorti îmi aducea onoarea de-a fi cu Rizea Mondialu’ în grupa. Gyorg combate singur în grupa sa.

Dimineață, tragem la sorti sectoarele și eu pic pe sectorul din amonte. In grila de star am inițial un loc 3 de plecare. Nu cunosc pista deloc si îmi aleg un stand cu apa adâncă si domoala. După 5 minute decid sa abordez un alt stand dar cu apa mica și rapida. Schimb năluca cu o rotativa cu care nu am pescuit niciodată: Smith AR-S.

Stefan DINU - primul pastrav

La primul lanseu am o ridicare iar la al doilea am o captura. M-am orientat perfect. De pe un vad relativ mic, de după un bolovan mare, mai prind 3 păstrăvi, ratez 2 dar și câștig manșa. In dreapta mea Rizea prinde și el 2 pești și termina pe locul 2 manșa. Un start perfect dar nu îmi fac iluzii. Au mai fost.
Manșa următoare Rizea prinde standul meu și castiga manșa. Eu ma plimb prin mai multe standuri dar “reușesc” sa scap doi păstrăvi. La final gherla ma aduce cu picioarele pe pământ. Nu disper. Pentru manșa următoare plec din nou printre ultimii asa ca nu îmi fac multe iluzii. Ma duc pe standul cu apa mare pe care am pescuit prima oara, în prima manșă.

Cristi Rizea - puncteaza si el

După doua lanseuri am un atac departe de mal exact în punctul in care albia minora a râului se termina. Ma grăbesc, forțez pestele în recuperare și îl pierd. Urmează alte lanseuri. Alte atacuri. Câteodată am răbdare și păstrăvul ajunge în minciog, câteodată nu am răbdare și ratez. In total punctez doar 3 dar pierd alți 5 cu care câștigam detașat manșa. Așa  termin doar pe locul 2 după Gabi Județ. Nu îmi fac însă probleme. In ultima manșă a zilei plec al doilea și prind același stand. Ma concentrez mai mult și ma grăbesc mai puțin. A fost o feerie de manșă. O câștig cu 8 capturi dar sunt urmat de Gabi Județ cu 7, Radu Vlasiu cu 6 și Tavi Coroiu cu 5 păstrăvi fiecare. Rizea termina pe ultimul loc cu 2 păstrăvi. A fost o zi perfecta pentru mine, nu am pierdut decât o nălucă și dacă nu pierdeam cei doi păstrăvi în manșa 2 eram poate pe primul loc.
Rizea însă pune mana pe hârtie, face calculele și mă anunță că am câștigat sectorul. Nu îmi vine sa cred! Cu o gherlă? Adevărat. Am doua locuri 1 și un loc 2. Dar cu o gherla câștig manșa? In fine … l-am ars pe campion. In celalalt sector Gyorg pornește cu o gherla dar remontează cu un loc 4, un loc 1 și un loc 3 astfel încât până la final ocupă locul 2 pe sector.

Stefan DINU

Seara, în piscină, stăteam și ne gândeam că este posibil să luam tot podiumul pana la urma. Dar poate berea și oboseala ne jucau feste.

A doua zi cad în aceeași grupa cu Rizea dar și cu Radu Vlasiu și mai ales cu Daniel Bulcu, care câștigase sectorul lui Gyorg în ziua precedenta. Deci lupte grele. Cad pe același sector ca în ziua precedenta. Dar totul este schimbat. Pe alocuri apa s-a retras și 5 metrii, este mult mai limpede și mai domoala. Deci o luam de la capăt.
Si încep ziua cu gherla. Daniel Bulcu însă găsește majoritatea păstrăvilor cantonați într-un gropan și arde 14 bucăți câștigând manșa. In manșa următoare Rizea e la rând sa plece primul și prinde pe același stand “doar” 13 păstrăvi. Eu prind doar 2, însă regret enorm ca nu am acceptat sfatul lui Rizea de a pescui pe un stand pe care el a pescuit în manșa anterioara. Regret pentru ca pe acel stand Radu Vlasiu arde 12 păstrăvi. Manșa a 3-a începe și e rândul meu să ajung pe prăjitură. Zona însă nu mai produce decât 5 păstrăvi cu care termin pe locul 1 la egalitate cu Rizea. Ultima manșă am început-o cu resemnare. Toate standurile bune erau ocupate. Așa că nu am încotro și încep sa pescuiesc pe un stand cu apă repede și învolburată. Din mijlocul torentului am un atac și aduc la minciog un păstrăv. Urmează încă unul. Rizea tine ritmul și suntem umăr la umăr. Apoi atacă un alt stand pe care Bunicu nu prinde nimic dar pe care Radu Vlasiu a prins foarte bine. Eu nu mai prind nimic dar el mai punctează 4 pistruiați. La final termin pe locul 2 în manșă.

Facem calculele rapid și sunt 3 pe sector astăzi, pe 2 e Radu Vlasiu și Rizea castiga sectorul și implicit concursul. Dar locul doi era încă disputat intre mine și Gyorg. Ultima manșă. Gyorg are un loc 4, un loc 5 si un loc 1. In ultima manșă mai are un loc 3. Termină manșa pe locul 2 după Tavi Coroiu.

Gyorg
Facem calculele: egalitate la puncte. Mai facem ceva calcule. Egalitate și la puncte-manșă. Încă niște calcule. Câștig la număr de pești. Nu foarte important în comparație că am luat tot podiumul.

A fost un concurs deosebit de dificil ce a obligat concurenții la adaptare continua. A fost o lupta frumoasă iar eu personal de-abia aștept concursurile anului 2014. Si de abia aștept să mă întorc pe Someș. Chiar dacă sunt 1.100 km până acolo și înapoi.

Ne vedem deci la anul.

podium

 

 

1 Comment

Leave a Reply