Salaul cu jig ascuns – Liviu Voicu

De foarte multe ori pescuitul la salau se face in zone cu agatatura, craci, copaci scufundati sau in zone cu stepi.
Primavara, dar nu numai, gasim salaul in astfel de zone greu pescuibile, unde aproape orice lansare este sinonima cu agatarea respectiv pierderea naluci.
De obicei in astfel de zone vom folosi tehnica de pescuit Texas sau Carolina, acestea fiind si cele mai utilizate metode de pescuit in zone cu steparie. Dar intrebarea este ce facem cand nu suntem pregatiti cu ace de offset, cu plumbi de offset, etc.?
Raspunsul este destul de simplu, incercam sa ne adaptam conditiilor si echipamentului de care dispunem in acel moment. Intruna din partidele mele la pescuit de salau, am localizat salaul intr-o zona cu stepi, aproape la fiecare lanseu pierdeam naluca. Neavand la mine cele necesare pentru a putea folosi tehnica Texas:

sau Carolina:

, a trebuit sa ma orientez spre altceva, astfel incat sa nu mai agat asa de des si sa pot prezenta naluca in substratul cu stepi, acolo unde salaul pindea.
Aveam la mine kitul standard de pescuit la salau, format din mai multe tipuri de naluci soft, gruburi si shaduri, jiguri de diferite gramaje. Pentru a nu pierde timpul si a rata partida de pescuit, am realizat o montura care popular se numeste ” jig ascuns”, eu o numesc jig offset. Dar hai sa vedem cum se realizeaza. Aveam nevoie de o naluca soft foarte atractiva pentru salau, dar in acelasi timp realizata dintr-um material
foarte moale, astfel incat acul jigului sa patrunda foarte usor prin materialului acesteia in momentul intepari. Asa ca am folosit o combinatie dintre un shad si un grub a nemtilor de la Profi Blinker, “Profi Zandertail” de 10cm, respectiv un jig turnat pe ac Gamakatsu , “Jig 90 RB HW NS” marimea 3/0, ambele achizitionate din magazinele GIPO.

Pentru a realiza montura vom avea nevoie de un cuter sa un briceag foarte bine ascutit.

In prima faza vom realiza cu ajutorul briceagului o fanta pe spatele naluci, astfel incat varful jigului sa stea ascuns in corpul naluci, iar in momentul intepari sa iasa din naluca cu lejeritate pentru a se produce inteparea pestelui.

Dupa taierea naluci pe spate, vom introduce acul jigului prin capul softului, identic ca in cazul utilizari monturilor offset.


Dupa rasucirea acului in corpul naluci, vom intepa naluca in asa fel incat acul jigului sa ramana in naluca, respectiv in zona taieturi de pe spatele shadului.


Profi Zandertail, fiind o naluca creata dintr-un material foarte moale, permite ca in momentul intepari, acul jigului sa iasa cu usurinta.


Iata ca in acest mod vom reusi sa pierdem mai putine naluci si ce e cel mai important vom avea sanse mai mari sa prindem si peste in zone cu stepi.

Astfel apar si rezultatele:

Fir intins!

4 Comments

    Foarte interesant articol si excelent ilustrat ! Multumim Liviu !

  • Frumos interesant felicitari!

  • Super tare articolul. Chiar astazi ma gandeam daca ar merge genul asta de montura si supriza, gasesc articolul asta.

    Conteaza totusi ca jigul sa fie un pic mai mare decat in mod normal ?

  • Nu cred ca conteza lungimea jigului, vezi aici articolul “Coordonate de salau” din ultimul nr. al revistei Pescuit Pur si Simplu, unde am descris o montura identica la care am folosit un jig 2/0 si o naluca ceva mai lunga de 10-11 cm si care mi-a adus in final satisfactia castigari Cupei Valea Argovei la salau in anul 2013.

Leave a Reply