22 martie: Ziua Mondială a Apei – Stefan DINU

Planeta noastră suporta astăzi o populație de 7 miliarde de oameni iar pana în anul 2050 alți 2 miliarde urmează “sa urce la bord”. Statistic vorbind fiecare dintre noi bea zilnic intre 2 și 4 litrii de apa adică 7.665 miliarde de litri de apa consuma întreaga umanitate într-un an.

Și totuși nu oamenii consuma cea mai multa apa ci alimentele consumate de aceștia. Astfel 1kg de carne de vita consuma pana ajunge în frigiderul nostru 15.000 litrii de apa iar 1kg de grâu 1.500 litrii de apa. În medie alimentele consumate de om “înghit” de 500 de ori mai multa apa decât apa consumata ca atare. Drept urmare pentru a manca consumam mai multa apa. Pentru a nu muri de foame trebuie sa murim de sete. Asta da paradox.

22 martie este Ziua Internațională a Apei iar anul acesta FAO (FAO: Food and Agriculture Organization, de pe lângă Organizația Națiunilor Unite) dorește sa atragă atenția asupra acestui aspect al economiei de apa. Pentru ca în acest moment un miliard de oameni suferă de foamete cronica iar resursele de apa sunt supuse astfel unei presiuni fără precedent iar noi nu putem spune ca aceasta problema este prea departe pentru noi.

Pentru a rezolva problemele de creștere a populației dar și asigurarea accesului la alimente pentru întreaga populație a planetei se impune luarea unor masuri, pe termen lung, menite sa protejeze resursele de apa:

 • utilizarea unei diete mai sănătoase și mai sustenabile (un mar consuma mai putina apa decât 1 kg de carne de porc)
 • consumul unor alimente care care consuma o cantitate mai mica de apa
 • reducerea pierderilor de alimente (30% din alimentele produse nu se consuma)
 • producerea unei cantități mai mare de alimente, de mai buna calitate, cu un aport energetic mai mare și utilizând mai putina apa.

Si pentru a sublinia cat de importanta este apa iată câteva cifre:

 • 71% din suprafața planetei este acoperita de apa (3/4 din suprafață)
 • 3% din cantitatea totala de apa reprezinta apa dulce
 • 75% din cantitatea totala de apa dulce este blocata în calotele polare
 • 0,04% reprezinta cantitatea de vapori din totalul cantității totale de apa adică de 4 ori mai multa apa dulce in atmosfera
 • 0,01% reprezinta cantitatea totala de apa dulce raportat la suprafața planetei.
 • 3 zile un om poate rezista fără apa
 • 7 zile un om poate rezista fără mâncare.

In final trebuie spus ca între producătorii de materie prima și consumator se pot identica o multitudine de modalități pentru eliminarea risipei de apa. Primul pas care trebuie făcut este sa înțelegem ca apa este o resursa, este o resursa rara și mai ales este o resursa greu regenerabila.

FAO a intreprins un studiu amănunțit pentru a surprinde cat mai evident cu putință cantitatea de apa pe care un om o consuma zilnic doar consumând alimente aparent nevinovate. Puteți astfel sa va calculați nu doar Urma de Carbon (Carbon Footprint) ci și Urma de Apa (Water Footprint). Avem și câteva imagini grăitoare:

Și la final un amănunt deloc minor: și pești trăiesc în apă iar fără apă și pești sportul nostru va dispare.

Economisiți și protejați apa!

 

Leave a Reply