Salmon fishing in the Yemen – Stefan DINU

Buna ziua. Ma numesc Ștefan și sunt pasionat de pescuit. De fapt cred ca nu mai sunt de mult doar pasionat.

In lungul repaus halieutic al iernii trecute, în timp ce cautam un film (piratat, gratis și total NON-ACTA complaing) am descoperit un trailer care cuprindea un cuvânt cheie: pescuit. Alarma! După căutări vaste trag concluzia: nu l-a piratat nimeni … ÎNCĂ! Dar e făcut după o carte. Cred ca mai bine fac un benchmarking: Cartea vs Filmul. Deja se preconizează și o cronica. Bine ați venit, deci la ora de cultura!

 

CARTEA

Puriștii spun ca orice carte buna este stricata de un film prost. Pentru a nu risca am citit ai întâi cartea.

Paul TORDAY descrie printr-o  serie de e-mail-uri, scrisori oficiale, articole, fragmente de jurnal, interviuri și chiar stenograma unei anchete oficiale descriu, într-un mod mai puțin tradițional (cel puțin pentru mine) o poveste amuzanta.

Romanul descrie întâlnirea a 3 personaje total diferite: un doctor in piscicultura (Alfred Jones), o angajata a unei companii de imobiliare (Harriet Talbon-Chetwood) și un șeic yemenit (Sheikh Muhammed). Acesta din urma are o filozofie proprie potrivit căreia pescuitul în general și pescuitul la musca în special, poate îndepărta orice obstacol intre oameni. Atunci când oamenii pescuiesc nu mai contează nici condiția sociala, nici religia, nici titlu nobiliar, nimic. Iar pescuitul se pare ca este soluția care ar putea să aducă linişte şi pace într-un teritoriu zdruncinat de conflicte interne.

Condus de aceasta idee, șeicul însărcinează agenția imobiliara care se ocupa de afacerile sale în Regatul Unit, sa găsească un om suficient de nebun pentru a pune pe picioare un proiect capabil sa asigure cu succes introducerea somonilor în aridele văi ale Yemenului. Fred Jones, un om de ştiinţă specializat în salmonicultură, se trezește cu propriul univers complet bulversat atunci când este practic obligat să supervizeze acest proiect despre care el crede că este de-a dreptul ridicol. Dar cu timpul, ajutat de Harriet Talbon-Chetwood, reușește sa treacă peste logica sa tipic britanica și ajunge sa creadă cu tărie și pasiune în acest proiect.

Bineînțeles ca undeva în peisaj avem de-a face si cu o intriga politica internațională axata pe Orientul Mijlociu, dar care se termina destul de urat pentru protagoniști.

FILMUL

Mai întâi vreau sa spun ca l-am găsit piratat (click to download). Prima mea problema este titlul filmului apărut în România. Care a fost adaptat. De ce, nu știu exact dar presupun ca exista un mare specialist în comunicare care poate sa-mi dea câteva argumente.

Trebuie însă sa recunosc o realitate: filmul este mult mai bun decât carte. Mult mai epic. Iar o imagine face într-adevăr cat o mie de cuvinte. Adaptările sunt de bun augur. Scena centrala a filmului a fost mutata din biblioteca proprietății scoțiene a șeicului pe un râu (click to watch).

In rest subiectul este același cu mențiunea ca filmul are parte de un happy-end. In film proiectul chiar are succes.

Distribuția este foarte inspirata, Ewan McGregor făcând magistral acest rol și trece foarte natural de la monotonul și insipidul om de știință la pasiunea și înflăcărarea pescarului de fly.

Cam atât! Citiți cartea și vizionați filmul. La iarna măcar. Merita amândouă.

TRAILER:

 

1 Comment

    Cand o veni zapada o sa citim sau si viziona filmul!

Leave a Reply