Din ciclul “Stiati ca”…sau … “habar nu aveam” – Ovidiu RISTIVAN

             E știut faptul ca oamenii de știință și cercetătorii de toate felurile se bucura in primul rand de foarte mult timp liber … lucru pentru care ii invidiez … evident glumesc.

                 In munca lor de a ne aduce vesti din timpuri indepartate si de a intelege cursul vietii pe pamant, Profesor Sue O’Connor ANU  a  explorat in peregrinarile sale o pestera din Timorul de Est – Australia, mai precis pestera Jerimalai .

            Descoperind  38.000 de oase de pesti provenind de la 2843 de pesti din diferite specii , avand o vechime estimata de aproximativ 42.000 ani , cercetatorii au realizat ca de fapt locuitorii pesterii se ocupau cu pescuitul marin .

            Pentru a le fi intarite presupunerile, au fost descoperite in diferite parti ale lumii, poate primele ace de pescuit cu o vechime estimata intre 23.000 si 16.000 ani. Asadar primii “producatori” de carlige de pescuit au existat cu peste 20.000 de ani in urma, iar acestea erau facute din oase, lemn sau piatra .


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cand un cercetator a aratat in zilele noastre unui eschimos carligul din stanga intr-o fotografie , acesta nu s-a aratat deloc surprins si a spus ca seamana cu ceea ce folosea bunica sa la pescuit :))

Așadar, e lung drumul de la jig inapoi si astept cu nerabdare sa aflu daca foloseau mono sau textil :) … Gamakatsu! Istoria se repeta!

Voi reveni cu istoria carligelor de pescuit si in curand vom afla cum s-a nascut si a evoluat, in linii mari evident, unul dintre cei mai mari si mai buni producatori de carlige din lume: Gamakatsu!

5 Comments

  30.000 de ani?
  Credeți ca atunci dădeau și pe cârcă?
  Era totul C&F ?
  Poate în articolele viitoare.

 • Cred ca atunci pescarii erau un fel de actori de la Holywood din zilele noastre,numai ca lumea ii iubea fiindca aduceau mancare :)

 • Eu sunt curios ce fire foloseau. Probabil impletituri din piele de animal!

 • cred ca erau fire din borangic

 • Din ce am vazut pe la Discovery foloseau tendoane de animale sau niste fire impletite din fasii de plante atoase.

Leave a Reply