Bibanii lumii – Stefan DINU

Bibanul face parte din genul Perca. Genul cuprinde exclusiv specii de apa dulce și fac parte din familia Percidae. Deși o multitudine de specii sunt cunoscute ca bibani, genul Perca include numai trei specii:

1. Bibanul european (red fin perch)Perca fluviatilis

Bibanul are un corp comprimat și foarte înalt. Ghebul pornește după operculele ascuțite, are solzi mărunți și zimțați care sunt bine prinși în piele, linia laterala este aproape paralela cu linia spatelui, urmându-i curba. Are o culoare închisă, cu dungi caracteristice si reflexe predominante de verzui-cenușiu metalizat. Pe laterale are 5-9 dungi verticale de culoare mai închisă. Înotătoarea dorsala prezintă o serie puncte negre și este prevazuta cu spini și folosește ca sistem de autoapărare. Arealul sau este foarte întins cuprinzând întregul spațiu eurasiatic. A fost introdus cu succes în Australia și sudul Africii.  Adulții pot ajunge la dimensiuni de 45-50 cm și pot cântării pana la 2,5 kg.

 

2. Bibanul galben (yellow perch)Perca flavescens

Bibanul galben este mai mic decât bibanul european având un colorit mai pal, preponderent galben. Înotătoarea ventrala nu prezintă puncte negre, cea de-a doua înotătoare este ceva mai înaltă decât cea a bibanului european iar coada nu este divizata în doi lobi. Arealul său este limitat strict la continentul nord-american.  Adulții pot ajunge la dimensiuni de 40cm și pot cântării 1,5 kg.

 

3. Bibanul BalkhashPerca schrenkii

Bibanul Blalkhash trăiește în Kazakhstan, (în lacul Balkhash, de unde își trage și numele precum și în lacul Alakol), Uzbekistan si China. Este destul de similar bibanului european ca mărime însă corpul este mai puțin înalt iar culoarea este ceva mai pala. Alte diferențe sunt absenta punctelor negre de pe înotătoarea dorsala (înotătoare ce nu este la fel de înaltă ca a bibanului european) precum și absenta benzile laterale atât de caracteristice bibanului european. La limita arealului de răspândire acesta s-a încrucișat cu bibanul european creând astfel un hibrid. Acest hibrid este întâlnit în câteva lacuri din nordul Kazakhstanului. Adulții pot ajunge la dimensiuni de 50cm si pot cântării 1,5 kg.

Leave a Reply