Vise hibernale – Ștefan DINU

Săptămâna trecuta am fost la pescuit … nu s-a mai întâmplat de mult chestia asta. A fost prima ieșire anul asta. N-am prins nimic dar am pescuit. Aveam nevoie de o partida … deja coșmarurile îmi dădeau târcoale în fiecare noapte. A fost însă ultima ieșire iarna asta … deja apa a înghețat și dimineața începe cu spartul gheții pentru a pescui mai spre după-amiază.

Ce sa fac pana la dezgheț? Planuri! Si atunci m-a lovit ideea: dacă aș avea toți banii și tot timpul de care aș avea nevoie, unde as pescui? Care sunt primele 5 locuri pe care le-as pescui oriunde în lumea asta? Așa ca am făcut o lista nu neapărat în ordinea importantei.

Here I go:

 

MONGOLIA


RAIUL?

Se spune ca Mongolia este ultima destinație cu adevărat virgina și neatinsa. Si ultima destinație în care călătoria este în sine o aventura. Mi de kilometrii pătrați pustii în care domnește doar natura virgina. Sute de km de râu care nu au cunoscut năluci sau muște. Totul este exact ca la începutul timpului.

Dacă vorbim de Mongolia atunci principalul trofeu vizat este TAIMENUL (lostrița siberiana). Taimenul este cel mai mare salmonid din lume, fiind însă pe cale de dispariție. Mongolia și Siberia centrala sunt ultimele locuri în care mai exista populații sănătoase și abundente. Un al peste interesant dar mai ales rar este lenokul (păstrăvul asiatic sau manciurian)


DRIL DE NEUITAT CU O LOSTRIȚĂ SIBERIANĂ


LENOK


SINGURI ?


CAZARE LA MII DE STELE


TAIMEN


UN RÂU PE CARE PROBABIL FOARTE PUTINI AU PESCUIT

KAMCHATKA

Dacă marginea pământului ar avea un nume atunci s-ar numi Kamchatka. Este alegerea mea numărul doi. Si a câștigat în fata altor destinații de vis: British Columbia, Alaska, Laponia și  Siberia. Este locul unde poți prinde toate cele sase specii de somoni de Pacific: Chum, Coho, Pink, Chinook, Sockeye și Cherry. Si asta fără sa te întâlnești cu absolut nimeni zile întregi.

Kamchatka este o peninsula aflata în estul extrem al continentului asiatic și desparte oceanul Pacific de Marea Okhotsk. Deși se afla la aceeași latitudine cu Marea Britanie vanturile arctice au transformat aceste teritorii în vaste ținuturi inghetate în care verile sunt reci iar iernile … ei bine nu as sta acolo mai mult de o săptămână și doar forțat.

Timp de decenii acest teritoriu a fost interzis muritorilor de rand fiind una dintre bazele secrete sovietice. După 1991 însă pescarii și-au îndreptat atenția către aceste teritorii. Si au fost uimiți. Timp de mii de ani aici nu s-a întâmplat nimic. Totul este ca la începutul timpului. In Kamchatka exist cea mai mare diversitate de somon, păstrăv, curcubeu, char și steelhead la nivel mondial. Râuri precum Zhupanova, Sedanka, Tigil, Pirozhnikova, Turuscheva, Ozernaya, Kalgauch, Kvachina sau Utohlok au devenit celebre pentru capturile înregistrate.


KAMCHATKA: 470.000 km pătrați de sălbăticie neatinsă


CINE SE SCOALĂ PRIMUL E ȘEF PE TOT RÂUL


SOMONI CÂT VEZI CU OCHII


TRAFICUL DE DIMINEAȚĂ


FÂNTÂNEL


UN MARONIU


IN MIJLOCUL NATURII

 

În final iată ce mi-a deschis apetitul pentru aceasta destinație:

TURKANA

Turkana este numele celui mai mare lac natural situat într-un desert. Este localizat in vestul Africii centrale în Riftul African. Teritoriul aparține în mare parte Keniei, partea de nord aparținând Etiopiei. In lac se varsă trei râuri: Omo, Turkwel și Kerio. Datorita cantităților mari de apa pierdute de la prin evaporare, Turkana este punctul final a acestor râuri nefiind de nevoie de o alta vărsarea.
De acest lac am aflat în timp ce cutreieram internetul cautând informații despre bibanul de Nil. Si astfel am descoperit Turkana. Pentru ca spre deosebire de Lacul Victoria (care datorita supraexploatării și supra pescuitului industrial a decăzut dramatic), Turkana este un lac în care încă mai poți prinde recordul de biban de Nil.
In rest peisajul este de-a dreptul fabulos contrastând intre apa de un verde ireal (lacul se numește datorita culorii și suprafeței si Marea de Jad”) și desertul rosu și fierbinte.


BIBANUL DE NIL (NILE PERCH)


LACUL TURKANA SAU MAREA DE JAD


O OAZA ÎN DESERT


SPECTACULOSUL VULCAN NABUYATOM


INSULA CENTRALA – UNESCO “World Heritage Site”

PATAGONIA

Patagonia este în marea sa parte o regiune vastă de stepă, cu suprafața de 900.000 km pătrați, formată din 3 zone geografice: Anzii Patagoniei, Podișul Patagoniei și Tara de Foc. Tara de foc este o zona insulara din sudul Patagoniei despărțită de continent prin strâmtoarea Magellan. Este ultima frontiera a oricărui pescar care poate sa spună ca a pescuit peste tot.
Trecând peste peisaje ce te lasă fără grai, păduri, lacuri și munți parca de la începutul timpului totul duce într-un singur punct: pescuit la musca în Rio Grande. Populația surprinde printr-un singur lucru: dimensiune. Pentru ca majoritatea speciilor sunt introduse de europeni și americani. Si asta înseamnă păstrăv brun, curcubeu, steelhead și fântânel. Dar lipsa factorilor de stres, hrana abundenta și condițiile de mediu prielnice au permis populației de păstrăv sa ajungă la dimensiuni respectabile. De ce am ales Patagonia? Pentru ca e departe, izolata, sălbatică și probabil nu voi ajunge niciodată acolo … dar pot sa îmi doresc.

BAHAMAS

Nu m-am omorât niciodată după specii gigant în care lanseta este înlocuită de o macara și unde singura ta problema este sa nu fi tras în apa. Nu îmi place nici piscuitul marin, nu suport nici temperaturi de 50oC și umiditate de 100%. Dar pozele din Bahamas, cu pescari stand pe întinderile de nisip cu apa pana la genunchi, marea de o transparenta și o culoare ireala … ei bine am cedat. Așadar Bahamas reprezinta cea dea cincea destinație pe care o visez. Poți pescuii o multitudine de specii dar nimic nu se compara cu pescuitul la musca artificiala la tarpon, bonefish și permit.

Bahamas este un stat independent cu o populație de 300.000 de locuitori, situat în Oceanul Atlantic la est de Statele Unite ale Americii și la nord de Cuba. Teritoriul insular a fost locuit, se pare, dinaintea erei noastre, dar primii locuitori stabili ai arhipelagului au fost indienii Lucayan care au populat zona începând cu secolul al X-lea. Cristofor Columb a fost primul european care a călcat pe insula San Salvador în 1492 când, a spus ca, în aceste locuri marea este mica. Cuvintele sale: baja mar (mare puțin adâncă) au rămas de atunci numele regiunii Bahamas. La începutul anilor ’90, investițiile de miliarde de dolari ale magnaților americani au adus aceasta parte a lumii în vizorul turistic. In ultimii zece ani acest segment economic a cunoscut o adevărata explozie determinând o notorietate greu de egalat pe mapamond. Astăzi, Bahamas este destinația de vis pentru orice turist de pe planeta.


BONEFISH


GIANT TREVALLY


PERMIT


TARPON

Trecând peste BAHAMAS – brand turistic, Bahamas înseamnă un arhipelag de 700 de insule, fiind pe buna dreptate considerata capitala mondiala a pescuitului marin. Caracteristice și celebre sunt întinderile de nisip (flats) care adăpostesc o varietate incredibile de crustacee și nevertebrate. Este motivul pentru care multi pești prădători patrulează aceste ape bogate. Iar când fluxul este prielnic poți hălădui și bineînțeles pescui în voie pe aceste întinderi în mijlocul oceanului.

6 Comments

  Foarte frumos! Incep sa strang bani!

 • începe sa strângi bani pentru 2014.
  Mongolia costa cam 3000$-7000$ in functie de zile si transport intern.
  Patagonia 3000$-5000$ in functie de conditii de cazare si servicii oferite.
  Kamtchatka 3000$ – 10000$ in functie de conditii de cazare, servicii oferite si transport intern.

  Asa ca ai de strâns.

 • Eftin ! :)

 • la primul salariu te duci peste tot …

 • Multumesc, in 10 minute m-am plimbat prin TOATA LUMEA ! Magnific !

 • Mulțumim și noi pentru că ne urmăriți !

Leave a Reply