Va învinge digitalul? – Ștefan DINU

Pe 15 martie 2010 era publicat primul număr al revistei “Năluci și răpitori”. A fost cred o demonstrație că se poate. Inedit însă a fost faptul că a fost prima revistă românească de pescuit cu apariție exclusiv în format electronic. La scurt timp “SuperPescar” face publice numere vechi ale reviste în format electronic. Sa fie oare viitorul publicațiilor de profil unul în format flash și pe tablete? Greu de spus. Malin Mușatescu spunea ca bibliotecile nu au dispărut odată cu filmul, ca cinema nu a dispărut odată cu televiziunea.  Si totuși Internetul aduce mai mult decât orice altceva. De fapt aduce orice.
Personal citesc toate revistele romanești: “Pescar Modern” (prima revista de pescuit din România post-comunist), “Aventuri la Pescuit” (întemeietorul presei de calitate din domeniul pescuitului), “Revista lu`Peste” (demonstrația ca se poate face o revista și doar din pasiune) și “SuperPescar” (o alternativa dar și o continuare a unei aventuri de succes). Dar toate revistele resimt atât problemele crizei financiare dar și migrarea cititorilor către mediile virtuale mai ieftine, mai flexibile, mai “on-time” dar și mai  gălăgioase și mai greu de controlat. Totodată asist consternat la suficienta foarte multor pescari care se considera prea buni pentru a mai învăța ceva de la cineva precum și trecerea în derizoriu a noțiunii de “a citi”. Deși consider ca este unul dintre principalele mijloace de a deveni pescari de buni. Iar aceasta căutare trebuie sa continue toată viata. Altfel vom eșua în propriul nostru hobby.

discontinued

 discontinued

Pe lângă publicațiile românești mai citesc și reviste de afara … de fapt citeam pentru ca încercând sa îmi reînnoiesc abonamentul la unele din reviste am constat ca publicarea lor a fost sistata. Si aici ma refer la “Walleye In-sider” și “Esox Angler”. Nu știu cum se simt restul revistelor din punct de vedere al tirajelor, dar nu pot să nu observ că “FLW Walleye” și “FLW Bass” pot fi cumpărate și în varianta digitală.

Dacă hârtia va dispărea nu vom putea ști decât peste câțiva ani … poate noi nu vom cunoaște sfârșitul revistei de hârtie. Pana atunci eu voi savura o atât o revista pe hârtie precum una on-line.

În final vă recomand și câteva reviste publicate exclusiv an-line … din păcate majoritatea sunt de fly-fishing însă calitatea este ireproșabilă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

Leave a Reply