QUANTUM Exo PT – Ștefan DINU

La prima vedere am remarcat look-ul futurist care te duce cu gândul la conceptele din industria auto. Discutam însă nu doar de un studiu de design ci de un produs 100% funcțional. Tehnic discutând mulineta este un low-profie, cu 10 rulmenți, fiind produsa în 3 dimensiuni, având un raport de recuperare de 7,3:1 (modelul cel mai mare). Si în final greutatea: 5,9oz adică puțin peste 167g.

Multi vor zâmbi și vor spune ca sunt mulinete mult mai ușoare pe piața. Poate. Dar care dintre ele sunt făcute din aluminiu? Pentru ca, DA!, EXO este făcută din aluminiu. Secretul este eliminarea surplusului inutil de material. Procedeul este identic ca cel folosit la mașinile de formula 1: din proiectare acele porțiuni care nu aduc valoare la rezistenta produsului sunt eliminate. Spatiile rezultate vor fi umplute cu material mult ma ușor decât aluminiul (carbon în cazul EXO). Rezulta astfel un produs la fel de rezistent și rigid ca o mulineta din aluminiu dar mult mai ușoară decât o mulineta standard. Secretul acestei filozofii îl reprezinta un schelet de aluminiu care aduce rigiditatea și soliditatea mulinetei foarte asemănător șasiului unui automobil. Si ca sa înțelegeți ce vreau sa spun, cam asa arata șasiul mulinetelor fără nimic montat:

 

Mulineta costa 250$. Problema este ca pana în prezent nu exista o varianta de mana stângă. Exista o varianta pentru spinning (de 2500 si 3000) care costa 200$.

Dar sa vedem ce spun câțiva pescari despre produs (cinstit ar fi sa spunem ca toți sunt sponsorizat de Quantum):


 

Si în final câteva cuvinte despre designerul mulinetelor: se numește Clark McCune,  artist de formație, lucrează la ZEBCO BRANDS din 2000 (Prototype Specialist și Industrial Designer) și a mai lucrat pentru OAKLEY, STANLEY TOOLS, WILSON, BARNETT CROSSBOWS. Si apropo de STANLEY TOOLS:

1 Comment

    Imi place mulineta, dar nu prea pescuiesc cu baitcastul, asa ca poate ne prezinti si varianta spin!

Leave a Reply