Safari Fishing – Liviu Voicu

Dorind sa vin in sprijinul celor ce isi doresc o partida de pescuit in Egipt, la cel mai mare peste rapitor de apa dulce din lume si a celor ce la anul ne vor reprezenta la Campionatul Mondial de pescuit din barca cu naluci artificiale, am facut o incursiune pe Internet si hai sa vedem ce am gasit:
In Egipt, pe Nil , in anul 1960, la Aswan, a inceput construirea unui baraj ”High Dam”, finalizat in anul 1970, rezultand unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din lume, Lacul Nasser.
Barajul High Dam

Cu o suprafata totala de 5.250km² , o lungimea de 550km si latimea de 35 km, lungimea totala a malurilor la nivelul normal de umplere este de 7.844 km, adancimea medie este de 25,2m, iar adancimea maxima este de 130m.

Lacul Nasser
Un lac magic cu peisaje magnifice de desert, un lac ce a devenit cea mai mare locatie din lume pentru bibanul de Nil, “Nile Perch”.
Bibanul de Nil, este un peste agresiv si un luptator spectaculos, un dril cu acesta va ramane cu siguranta de neuitat. Lacul Nasser este cea mai buna destinatie din lume pentru pescuitul bibanului de Nil. Lacul Nasser se afla la distanta de zonele intens populate, lucru ce a permis lacului sa aiba o calitate execelenta a apei si unde s-au putut dezvolta exemplare mari de biban de Nil.
Safari pe Lacul Nasser
Bibanul de Nil este cel mai mare peste de apa dulce din lume, acesta fiind inregistrat de Guiness Book of Records, cu un exemplar de 232 kg capturat de pescarii locali pe lacul Victoria. Cea mai mare captura pe Lacul Nasser este un biban de Nil de 176kg. Chiar si de pe malul Lacului Nasser au fost capturate exemplare mari de peste 100kg, recordul inregistrat fiind de 108kg.
Biban de Nil
Bibanul de Nil este un peste magnific, ce seamana cu un bass urias, are o putere fenomenala si cu siguranta va testa limitele echipamentului de pescuit. Atacul acestui peste este foarte violent , iar drilul cu acesta este de exceptie, imediat dupa intepare, executa salturi acrobatice si scutura capul pentru a se elibera din ancorele nalucii, facand ca lupta cu acesta sa fie un spectacol de neuitat.

O alta specie urmarita de pescari de pe Lacul Nasser , este pestele tigru “ Tiger fish”.

Un peste ce nu atinge dimensiuni foarte mari, dar este de asemenea un luptator puternic ce va surprinde prin energia ce o dezvolta in timpul drilului.

Pe lacul Nasser s-au prins exemplare de tiger fish de pana la 7kg.

Alta specie ce poate oferi o provocare interesanta este somnul “catfish”. In lac exista 18 specii de somn, doua dintre aceste fiind interesante pentru pescari: Bagrus si Vundu.

Pana in prezent au fost prinse exemplare frumoase de somn de pana la 40kg Vundu si 34kg Bagrus. Cele mai multe exemplare de somn au fost prinse la trolling pe timp de zi si la momeala vie, pe timp de noapte.

Merita a mai fi mentionat si pestele Tilapia, ce se gaseste din abundenta in Lacul Nasser.

Tilapia este un peste mic, reprezentand principala sursa de hrana a bibanului de Nil.

Pescuitul pe Lacul Nasser se poate imparti in doua sezoane : de vara si de iarna.

Sezonul de vara – din martie pana la sfarsitul lunii septembrie. De la mijlocul lunii martie la sfarsitul lunii septembrie, bibanul de Nil se gaseste in apa putin adanca. Acest lucru se datoreaza faptului ca Tilapia, prada bibanului de Nil , este la reproducere si apoi după reproducere, alivieni de Tilapia sunt in crestere, in locuri cu apa intre 2-6m. Acesta este cel mai bun moment al anului pentru pescuitul de pe mal si din barca in aproprierea malurilor.

Sezonul de iarna – din octombrie pana la sfarsitul lunii februarie. Lacul se afla la cel mai inalt nivel si bibanul de Nil se găseste in apa mai adanca. Acest sezon este cel mai bun pentru capturarea exemplarelor mari. Sezonul de vara ofera mai multa activitate cu un numar mai mare de pesti capturati decat in sezonul de iarna, dar cu o dimensiune medie mai mica. Cand vorbim de o dimensiune medie mai mica vorbim de exemplare intre 8-15kg, iar o dimensiune mare, exemplare de peste 100kg.
Pescuitul din barca este mult mai eficient decat cel de pe mal in Lacul Nasser, deoarece firul cu care pescuiti va fi protejat de atingerea cu stancile ascutite de la mal in timpul drilului, sansele fiind mai mari sa aveti un dril finalizat cu un exemplar mare.
Pentru a putea captura exemplare mari de Biban de Nil, de Peste Tigru si de somn, pe Lacul Nasser, va trebui sa aveti in vedere folosirea unui echipament greu.
Din experienta pescarilor ce au reusit sa captureze exemplare frumoase pe Lacul Nasser, am facut o selectie a echipamentului necesar:

Lansete, mulinete pentru trolling
Lansetele folosite pentru trolling sunt lansete puternice din categoria de putere de 20-30lb si lungimi de 7-9”. Aceste lansete sunt utilizate impreuna cu mulinete multiplicator suficent de mari pentru a inmagazina minim 200m fir monofilament de 30 lb, cum ar fi multipicatoarele: Abu Garcia 7000, Shimano 15s TDL, Penn GLS 25, ce si-au demonstrat fiabilitatea la pescuit pe Lacul Nasser.

Lansete, mulinete pentru spinning
Spinningul de pe mal se face cu lansete avand lungimea de 10-12”, cu o putere de 3,5-4lb. Mulineta va fi suficient de mare pentru a incarca minim 200m de monofilament de 20-30lb. La spinningul din barca se folosesc lansete cu lungimea de 9-12”, cu o putere de 1,5-2lb, mulinete cu minim 200m de monofilament de 15-20lb.

Fire utilizate
Puterea cu care lupta bibanul de Nil “Nile perch” nu trebuie subestimata, ca de altfel nici mediul in care traieste, astfel pentru trolling un fir de 30lb, iar pentru spinning un fir de 20lb ar trebui sa ne asigure linistea in drilul cu acest monstru. Pentru bibani mai mici si pentru pestele tigru “Tiger Fish”, este suficienta utilizarea unui fir de 12-15lb. Cel mai utilizat fir in pescuitul bibanului de Nil este monofilamentul, acesta prezentand unele avantaje fata de firul textil. Firul textil nu are elongatie iar in timpul drilului de cele mai multe ori acesta intra in contact cu pietrele si se taie instantaneu. Monofilamentul are avantajul ca se poate intinde si poate “sari” peste stanci, fiind mai rezistent la abraziunea cu pietrele. Oricare fir il preferati acesta trebuie sa fie de minim 200m!

Ancore pentru voblere
Cele mai utilizate ancore in pescuitul bibanului de Nil sunt : Gamakatsu, Mustad 5Xs şi VMC utilizate de voblerele Rapala, de marimi intre 1 si 7/0. Este necesar sa aveti si ancore de rezerva pentru voblere, deoarece acestea se uzeaza destul de des datorita contactului cu substratul foarte abraziv.

Momeli utilizate
Pe lacul Nasser in decursul anilor s-au dovedit a fi eficiente o parte dintre urmatoarele momeli:
– Rapala Super Shad Rap – aproape toate culorile, Fire Tiger, Shad, Perch si in general culorile metalice, dar in special rosul. Acest vobler se foloseste in special la trolling.

– Rapala Magnum Countdown – culori ca rosu, portocaliu si fire tiger, este un vobler ce coboara foarte bine in ape adanci, se foloseste la spinning dar si la trolling.

– Rapala Fat Rap Runner – se foloseste in culori ca Gold/Orange si Perch, este foarte utilizat la spinning

– Rapala Minnow Spoon – se ulilizeaza in mod special la spinning in zonele cu vegetatie submersa si este eficenta la bibanii mai mici si la Tiger Fish

– Nilsmaster Invincible – marimea de 25cm pentru trolling, culori: Red Head si Silver Shad, iar pentru spinning marimea de 12cm, culoarea Orange Perch, ce este foarte eficienta la capturarea bibanilor mai mici si la Tiger Fish.

– Mepps Aglia – rotativa de la Mepps este utilizata in marimile 0-5 si a dovedit in timp calitati de ucigas al pestilor Tiger Fish

– Buchertail Depth Raider – este un vobler ce necesita lansete puternice, se utilizeaza in special la trolling, in culorile Silver Bait fish, Natural Perch si Red Head. Cu acest vobler s-au prins unele dintre cele mai mari capturi pe Lacul Nasser.

– Russelure – este un vobler relativ nou descoperit, utilizat in marimi de 5-6,5’, iar cele mai bune culori s-au dovedit a fi : Gold si Silver, in mod exceptional acest vobler este eficient intre lunile Ianuarie – Octombrie.

– Salmo Skinner – este un alt vobler ce a confirmat la bibanul de Nil, atat la trolling cat si la spinning.

Cu siguranta sunt mult mai multe naluci ce pot prinde faimosul biban de Nil, dar plecand de la aceste minime informatii gasite pe net, putem sa ne facem o idee si sa gasim naluca castigatoare. Fir intins!

4 Comments

    Desi nu imi plac monstri ce te fac sa pescuiesti cu macarale cred ca m-ai facut curios.

  • Frumos articol.Te felicit.

  • Cred ca paleta nalucilor ce pot fi utilizate este mult mai mare.

  • Multumesc Silviu! Cu siguranta paleta nalucilor este mai mare, dar acestea sunt cele recomandate de ghizii locali.

Leave a Reply