CUPA LIGII: Hardcore moldovenesc – Ștefan DINU

Preambul
Cupa Ligii tinde să devină o competiție de tradiție a Ligii Române de Spinning, fiind de la bun inceput neconformistă și inovatoare în materie de regulament. Iar ediția ce tocmai s-a încheiat ieri, nu a făcut excepție. Vremea a fost însă rece … chiar foarte rece. Chiar dacă soarele a mai înmuiat frigul. Numai cei mai hardcore dintre pescari ar îndrăzni să iasă pe apa. Iar Cupa Ligii a fost un nou concurs hardcore, desfășurat însă pe o pista surprinzătoare: 17 km de lac, diversitate uimitoare (de la o coada tipic deltaica, la un segment median plin cu structuri și terminând cu un baraj cu adâncimi abisale) și cu capturi ce se încăpățânează sa scape de plasele braconierilor. OK! Nu este Milotina și Sarulești … dar este interesanta într-un mod pe care unii l-au uitat de mult. Și chiar asa: nici Milotina și Sarulești nu mai sunt ce au fost odată.
Cum s-a ajuns de la Colibița la Berești? Simplu: vremea extrem de rece. Ceea ce face ca șalăul sa migreze la adâncimi mari. Adică 20-30m dacă e vorba de Colibița. Orice captura din zona respectiva însemnă sacrificarea peștelui datorita diferenței de presiune. Și aici nu mai pun disconfortul concurenților. Dacă a fost rece la câmpie nici nu vreau sa știu ce a fost la Colibița.
Berești a reprezentat o alternativa viabila datorita unor costuri reduse, a unei distante relativ egale pentru toate zonele tarii (mai puțin Arad și Timișoara … dar pentru ei totul e departe și nu se plânge nimeni!) dar și a unei noutăți absolute pentru cei mai mulți dintre sportivii angrenați în concursului LRS.

BEREȘTI: un peisaj nu tocmai tipic zonelor de câmpie

Revenind la regulament, Rareș BOERIU (director de concurs) a propus următoarele reguli interesante:
– echipe formate din doi sportivi ce pot pescui dintr-o barca, din doua bărci alăturate sau în colturi diferite ale pistei
– competiția se desfășoară pe întregul lac
– punctează doar un număr limitat de pești
– clasamentul încurajează în primul rând un număr maxim de pești și doar după aceea căutarea capturilor capitale
– măsurarea capturilor în punctul de plecare.
Personal trebuie sa recunosc ca nu îmi place regula cu adiționarea rezultatelor din zilele anterioare.
Trecând peste acuzații de blat, jmen și furăciuni, la startul competiției s-au aliniat numai 6 cluburi din cele 17 cluburi. Din respect pentru ei o sa ii menționez :
1. Cristi DRAGOTĂ & Radu VLASIU – Transilvania Pike Club
2. Răzvan MAXIM & Lucian DABIJA – Wizard’s Fishing Team
3. Ionuț BUCULEI & Nucu BUCULEI – Bucovina Spinning Club
4. Adrian CENUȘĂ & Cristian ZAHARIA – Brașov Spinning Team
5. Cosmin MOCAN & Cosmin RUS – Cozma Fishing Club
6. Ștefan DINU & Marius PAUL – Clubul Pescarilor de Răpitori

Concursul
Prima zi a inceput cu vreme rece și ceața deasa. La start toată lumea a dispărut bineînțeles în ceata. Concurenții rarefiați au pierdut repede contactul unul cu altul. Doar zgomotul motoarelor ce se auzeau ca niște năluci prin ceata, mai aducea informații cu privire la deplasarea celorlalți.

Un arbitru ?

Personal am preferat o explorare a malului stâng, de sub pădure pentru a atinge o țintă aflata cam la 6 km de marș: fostul drum intre localitatea Berești și Cornenii de Sus. În drum am descoperit o sumedenie de structuri … pustii însă.

Pădure scufundată … mulțumesc side imaging!

Ajuns în sfârșit m-am întâlnit cu echipa Radu Vlasiu – Cristi Dragota care extrăgea cu mult spor biban după biban de pe un pilon al unui vechi pod ce traversa Siretul. Insistând pe un pilon ceva mai mic nu am reușit decât un biban și ceva trăsături ce m-au făcut sa cobor la ace nr 8 și 3g. A doua zi aveam sa aflu ca teroriștii erau șalăi de 10-15 cm.
Cu 45 de minute înainte de terminarea manșei încep un marș disperat către punctul de măsurare. Riscam fie sa nu ajung fie sa îmi moara pestele datorita păstrării direct pe podina bărcii . Am reușit însă. A fost un biban de locul 3. Bistrițenii au punctat cu 9 bibani și o stiuca (singurii care și-au atins limita) și băieții de la WFT au punctat cu doi șalăi și doi bibani (cunoașterea intima a lacului fiind un avantaj pe care l-au exploatat la maxim).
A doua zi a inceput cu un peisaj hibernal. Chiciura acoperea din abundenta bărcile. Si din nou o ceata deasa ce avea sa nu ne mai părăsească de data aceasta decât pe la ora 12.

Crăciun Fericit!

Start și din nou mulțumesc sonarului fără de care nu as fi resuit sa găsesc drumul spre același pod scufundat. Din păcate nu am reușit sa mai capturez nimic. În schimb brașovenii Adi Cenușă și Cristi ZAHARIA reușesc capturarea unui șalău (cea mai mare captura) și a unui biban pe locul pescuit de mine ieri. Radu mai aduna încă 4 bibani iar Razvan MAXIM & Lucian DABIJA reușesc o noua zi cu capturi: 1 șalău și doi bibani.Ceea ce însemna ca noua ne rămânea locul 4 … din nou pe lângă podium.

BST: dril furibund dus de o specie nepunctabila!

Finalul de manșă a așezat echipe astfel:
Locul 1 – Transilvania Pike Club
Locul 2 – Wizard’s Fishing Team
Locul 3 – Brașov Spinning Team
Locul 4 – Clubul Pescarilor de Răpitori
Locul 5-6 – Bucovina Spinning Club & Cozma Fishing Club

Cristi DRAGOTĂ & Radu VLASIU: reconfirma valoarea dovetita în acest an competițional

A fost un concurs ce mi-a adus aminte de pescuitul de placere. OK! A existat tensiune, frustrare și concentrare. Dar a existat necunoscutul, căutarea febrila a peștilor, analiza comportamentului peștelui în funcție de vreme și teorii dintre cele mai variate. Teoria mea este ca datorita răcirii rapide a vremii peștii au migrat din coada lacului în zonele adânci aflate în apropierea barajului. Problema noastră a fost ca acestea se aflau la 15 km de punctul de start. Un drum până în zona respectivă însemnă aproximativ 3 ore de pescuit mai puțin. Și nimeni nu și-a luat acest risc.
Personal aștept ediția 4 a Cupei Ligii într-un format cat mai asemanator și sper sa îmi trec și eu numele pe soclul acestui trofeu!

Vise taică !

Mulțumiri
Țin sa mulțumesc personal unei companii care a fost de-a lungul anilor alături de fenomenul competițional de spinning: ABREVIS. Pentru ca o parte a premiilor au fost puse la dispoziție de Carmen și Dragoș BINA.
Nu putem sa uitam nici compania NEUMARKT pentru berea care a mai încălzit, un pic, concurenții înghețați dar cu sufletul arzând de nerăbdarea unui alt concurs.
Arbitrii APC21, care au răbdat pe lângă noi de frig și care au prestat pentru acest concurs PRO BONO, motiv pentru care țin sa le mulțumesc și sa ii asigur ca se bucura de considerația mea.
Omul care a făcut ca acest eveniment să aibe loc și tradiția să meargă mai departe este însă Rareș BOERIU.

Iar câștigătorul este …

Un alt erou, anonim însă, este Micuțu` care ne-a carat calabalâcul tot anul asta prin toată tara. Vreau însă sa-l asigur de respectul meu pentru tot efortul făcut.
Felicitări câștigătorilor și cinste participanților.

Acest concurs a reprezentat pentru mine finalul unui an dezamăgitor și frustrant, în care rezultatele măcar mulțumitoare au lipsit cu desăvârșire. A fost anul în care m-a bântuit replica lui Mișu ‘Bestia’ SOFONEA: “Tată! Nu poți face și politică și performanță”. Personal prefer pescuitul și concursul.

Ne vedem la anul în concursuri! Eu deja m-am apucat de antrenamente.

8 Comments

  Frumos povestit!
  Ce faci Stefan, te lasi de politica?

 • nici nu se putea un comentariu mai echidistant si tot o data real,felicitari si tie pentru toate cele… nu putine!

 • Poveste frumoasa , dar din pacate putin peste! E bine sa se pastreze traditia si Cupa Ligii sa se desfasoare in fiecare an pe o locatie noua. Felicitari tuturor celor implicati si castigatorilor! Organizarea Cupei Ligii ar trebui facuta undeva la mijlocul sezonului, maxim sfarsitul lui Septembrie. Nu vad de ce se organizeaza la finalul sezonului, participarea sportivilor nu este conditionata de clasarea in campionat.

 • Daca era vremea mai stabila (in urma cu 2 săptămâni erau 20 de grade) și dacă aveam motoare mai mari (pentru a avea o libertate si o viteza de deplasare mai mare) cred ca se prindea mai bine. In mod sigur data viitoare voi ști unde sa caut pestele pe lacul ala.

 • @Leba
  Ma gândesc … vad după 27 noiembrie.

 • Si era sa uit … cred ca regula cu cei mai mari 5 pești reduce puțin tensiunea și te ajuta sa gândești mai clar. Doar 5. Nu te panichezi ca tu ai doar 5 și alți au 100. Apoi începi sa bagi up-grade pe sir.

 • Regula cu 5 e la Bass, noi parca vrem sa pescuim asa cum se face si la Campionatul mondial de spinning din barca, adica puncteaza tot ce prinzi! Sau mergem prioritar la Bass?

 • E și asta un argument … și unul valabil.

Leave a Reply