Izvorul bibanilor moldovenesti – Liviu Voicu

Sfarsitul lunii August ne-a pregatit o noua provocare: “Bibanul Moldovenesc” asa cum l-a denumit pe maria sa “perca fluviatilis” prietenul Ilie din Piatra Neamt aka VanGrossen Trainer.
Cea de a patra etapa a Campionatului National de Spinning “Newmarkt”, Divizia Open – Cupa WFT Bicaz 2011, avea sa se desfasoare pe o pista noua Lacul Izvorul Muntelui, Marea Neagra din Neamt, asa cum i se mai spune prin partile locului. Cel mai mare lac antropic din tara cu o lungime aproximativa de 40 km, o intindere de apa nesfarsita strajuita de ambele parti de munti.

O alta noutate in acest concurs era marimea sectoarelor de aproximativ 12 km, intinzandu-se intre Ceahlau si Izvorul Alb.
Pregatit pentru noua provocare decid ca e musai sa fac un antrenament. Asa ca nu mai stau pe ganduri si iata-ma ajuns la Bicaz, dupa un drum de aproximativ o ora reusec sa ajung in coada lacului, unde se afla un superb viaduct la Poiana Teiului,

poarta de intrare a Raului Bistrita in Lacul Bicaz si loc de trecere peste rau catre localitatea Ceahlau. Odata ajuns pe malul lacului ma intalnesc cu prietenul Ovidiu de la “Pe Apa.ro” si cu baietii de la EST, ce se antrenau de zor, toata lumea fericita, bibanul era prezent la datorie.
A doua zi intru pe apa si nu dupa mult timp iau contact cu bibanul, lanseu-marfa, lanseu-marfa, lanseu-marfa si tot asa.

Marchez locul si plec mai departe, urmatorul loc ce imi face cu ochiul imi aduce in acelasi ritm bibanii la barca. Ce sa mai e clar, gasesti bancul, prinzi, nu gasesti bancul …….ce faci asta este intrebarea?
Raspunsul avea sa vina in zilele urmatoare, nu reperezi pestele, nu prinzi, decat accidental.

In sectorul 1 aveam sa descopar doua platouri unde cu siguranta se vor inghesui toti concurentii.

In sectorul 2 un singur platou. Am folosit gruburi de 4cm de la Relax si de la BigHammer, armate pe jiguri nr2 si nr.4 cu greutati intre 3-7 grame.
Acolo unde gaseai bancul de biban am constatat ca nu prefera o culoare anume ci “mananca” la orice culoare.

Dupa acest antrenament pot sa afirm ca pista de concurs se preteaza mai bine la clean, dispunand de foarte multe locuri de clean. Nu este un secret am prins si s-a prins clean la jig, dar si biban dar in prea putine locuri pentru o pista de 12km lungime!

Ok a venit si ziua concursului, din partea CPR participa Liviu Voicu si Marian Manea. Amandoi am fost repartizati in acceasi grupa A, incepand concursul pe sectorul 1, urmand ca a doua zi sa pescuim pe sectorul 2.

Am ales sa pescuiesc pe platoul din fata camparii, nu dupa mult timp aveam sa constat ca alegerea nu a fost una reusita. Pana la ora 11 reusesc cu chiu cu vai sa scobesc 8 bibani. Ma duc sa ii masor, la punctul de masurare spre norocul meu un sportiv de la WFT masura vreo 32 bibani!

Asa ca schimb directia cu 180 grade si gasesc un loc pe cel de al doilea platou, de unde reusesc in ultima ora sa prind 16 bibani si o clasare pe locul 5 in grupa la finalul mansei. Manu prinde 3 bibani si ocupa la finalul zilei locul 15.

A doua zi aveam sa plec spre punctul de start cu o jumatate de ora mai devreme sa fiu sigur ca ajung. Dupa fluierul de start aleg sa pescuiesc la Izvorul Alb, asa ca blana la motor si in cele din urma ajung al patrulea pe platou. Primul lanseu, primul peste, al doilea la fel……..al cincilea la fel si s-a taiat!
Ma duc si masor 5 pesti, si vad in larg o barca solitara ce aproape la fiecare lanseu avea peste. Ma duc in zona si incep sa caut o adancime mai normala pentru prins biban. Nu gasesc, apa avea aproximativ 25 m adancime. Ma ancorez pe acea apa si pescuiesc. Dura o vesnicie pana ajungea jigul jos, dar la 1-2-3 ture de manivela aveam peste.
Ce era mai complicat, era ca la 2-3 pesti trebuia sa fug sa ii masor ca altfel riscam sa imi moara datorita adancimi de la care ii scoteam. Dar totusi ceva facea diferenta intre mine si baiatul de la WFT ce in final a castigat mansa! Eu scoteam 1 biban iar el in acelasi tinp 3-4. Eu am pescuit cu jiguri iar el pescuia pe verticala cu un pilker.
In final prind si masor 18 bibani ce imi aduce un loc 7 in mansa. Manu prinde 5 bibani si termina pe 15 in grupa.
Dupa centralizarea datelor clasamentul final arata astfel:

1. Robert Boanta – WSB
2. Alin Nedelcu – WFT
3. Razvan Maxim – WFT
CMMC. Rizea Mihai – VSC


In urma acestui rezultat urc pe pozitia a patra in clasamentul general la zi al Campionatului National de Spinning “Newmarkt”, Divizia Open.
In final vreau sa multumesc organizatorului acestei etape, concurentilor si tuturor celor ce s-au implicat in buna desfasurare a etapei si sa felicit castigatorii.
In mod special le multumesc prietenilor Robert si Ilie.

Fir Intins!
Liviu Voicu | Crează-ţi insigna

7 Comments

  Felicitari Liviu pentru clasare si fir intins la Periprava……….

 • multumim de aprecieri!
  speram ca te-ai simtit bine si poate ne vedem si la anu la un biban moldovenesc!
  dar cu siguranta in alta formula de concurs!

 • Bravo Liviu !

 • Ca de obicei, frumos si la obiect!
  Felicitari Liviu! 😀

 • Multumesc! O locatie excelenta, am sa revin cu placere!

 • felicitari.. frumoasa povestioara si .. la fel si rezultat pe masura:)
  ne vedem la stiuca:)

 • felicitari strong , ne vedem la peri pra va !!!

Leave a Reply