Stiuci caniculare – Vlad MATEI

Dupa calendarul iesirilor programate pentru Delta in 2011 suntem in luna Mai… in realitate, suntem in ziua de Miercuri: 13 Iulie.

Dupa nenumarate amanari ale acestei iesiri, am reusit in cele din urma sa organizam o partida scurta in luna Iulie. Desi mi-am propus sa fac in asa fel incat sa nu pun piciorul in Delta mai tarziu de Mai si mai devreme de Iulie, dorinta de a pescui si pasiunea de a face asta au fost in cele din urma mai puternice.

Plecarea s-a facut Miercuri seara,dupa o zi de munca,cu gandul de a castiga o zi in plus de pescuit. Am ajuns in Dunavatul de Jos pe la 11 seara, am baut o bere rece si ne-am culcat. A doua zi, soare, cald, nicio adiere. Am pornit dis de dimineata cu barca spre cantonul din mijlocul Deltei, unde urma sa petrecem urmatoarele zile.

Am ajuns la canton pe la ora 8:30 am. Pana am descarcat bagajele, pana ne-am montat lansetele, pana am baut ceva rece… era deja ora 10. Soarele, la datorie, se ridica rapid pe cer. In ciuda caldurii, am sarit in barca si am intrat pe incinta, “sa vad care-i treaba”.

Iarba cat vezi cu ochii… doar ici,colo cate un ochi ratacit de apa in mijlocul unei mari de bradis. Pornim usor cu barca,la rame,pe un canal mic si acoperit de iarba. Dupa ce am parcurs 10 metri,incep sa vad stiucile cum pornesc ca torpilele in fata barcii. Deja imi creste pulsul… ma uit cu teroare in toate directiile si nu vad niciun amarat de loc in care sa pot sa lansez o lingura sau vobler cat de usor,fara sa agat imediat iarba.

Dupa ce mai inaintam ceva, vad in sfarsit o portiune de apa clara in care sa pot sa fac un lanseu decent. Inarmez lanseta cu un Dolinger de 9 grame si lansez. Din fericire am plasat-o in zona tinta; dupa nici 3 secunde, atac! o marlita la 1-1,5 kg, dar o primire cat se poate de frumosa din partea credincioasei Delte. In urma drillului, locul era compromis si trebuia deja sa ne mutam. Am repetat figura inca de cateva ori in urmatoarele 30 de minute,dupa care am decis ca e momentul sa batem in retragere spre locurile de bibaneala cu mai multa umbra.

La drumul de intoarcere pe acelasi canal, am hotarat sa folosesc, pentru prima data, niste broscute plutitoare pe care le-am vazut folosite la pescuitul bass-ului in locurile imposibil de accesat cu alte naluci. Rezultatele nu s-au lasat asteptate si am simtit o mare satisfactie personala ca nalucile – broscuta au dat rezultate, dupa ce toata lumea mi-a zis ca n-am nicio sansa sa prind cu ele. Eu, totusi, am mizat pe agresivitatea neegalata a stiucii si am castigat!

In jurul orei 11, a fost o perioada cam de 30 de minute, in care stiucile au fost parca cuprinse de o frenezie, atacand broscuta aproape la fiecare lanseu. Desi rateurile la intepare nu au fost rare deloc, broscutele au ajuns in locuri in care absolut nicio alta naluca nu ar putea ajunge si m-au ajutat sa scot stiuci din locuri, pe care, inainte nici nu-mi puteam imagina sa le explorez cu o naluca.

Dupa ce am pescuit o vreme cu aceste noi naluci, am concluzionat ca lansetele recomandate sunt cele ex-fast, asa zisele “rangi”, deoarece ajuta atat la intepare, care este mai dificila datorita celor 2 carlige ascunse, cat si la castigarea drillului cu stiuca, drill care se desfasoara mai mult in bradis decat in apa.

Personal am folosit credinciosul Berkley Pulse de 2.18m cu o mulineta Daiwa Infinity Q2000 si un fir Stren 10lb fara niciun fel de problema.

Desi dupa ora 12 caldura era prea mare pentru a putea pescui in continuare, cele cateva ore de pescuit din zorii zilei, erau de nepretuit si au contribuit la o iesire memorabila.

+=

6 Comments

  comfirm cele spuse in articol . A fost frumoasa si partida de pescuit la biban .

  Sa nu uitam si peripetiile de la intoarcere (la cabana la Dunavat)

 • Mda… n-am detaliat prea mult. Am omis partea cu cheile blocate in masina si evoluarea noastra la stadiul de “hoti de masina” in sub 1 ora :)

  Corect si cu partida de biban,a fost spectaculos !

 • Bravo…..astept sa te prezinti la datorie cu broscuta!

 • N-o sa dezamagesc !

 • Zi-ne frate si noua ce broscuta,de unde si kt?K sa luam si noi,nu de aslta,dar sa-l imbogatim pe comersant…..

 • Cele mai usor de obtinut sunt River2Sea Bully Wa Frog de la MimTeam. Intra pe http://www.doarpescuit.ro si da search la “bully”.
  O recomand pe aia galbeana. Din pacate nu au un sortiment foarte variat.

  Daca vrei mai multe detalii si/sau sugestii lasa-mi o adresa de mail sau un numar de tel si mai vorbim.

Leave a Reply