EFTTEX 2011 – Stefan DINU

EFTTA (European Fishing Tackle Trade Association) a organizat in perioada 17-19 iunie, la Amsterdam, cel mai important târg european din domeniul pescuitului sportiv: EFTTEX 2011.
EFTTEX (European Fishing Tackle Trade Exhibition) a aniversat anul acesta cea de a 30-a ediţie şi, deşi se vorbeşte de criza şi recesiune, a fost cea de-a doua ediţie din punct de vedere al participării.
Deşi au fost prezentate o serie de noutăţi absolute în cadrul acestui eveniment, toată lumea aştepta un singur lucru: decernarea premiilor BEST NEW WINNER.
Concernul NORMARK a câştigat nu mai puţin de 4 premii: cel mai bun monofilament (SUFIX Synergy Carp Line), cel mai bun textil (POWER PRO Super 8 Slick), cel mai bun echipament (RAPALA Eco-Wear Reflection Waders) şi cea mai bună mulinetă de spinning (SHIMANO Aero Technium Msg). Ar mai fi de menţionat coreenii de la STIKE PRO care reuşesc să câştige din nou un premiul la EFTTEX, de aceasta data pentru categoria HARD LURE.

Lista complete a câştigătorilor este următoarea:

ACCESORII: FRICHY Aluminium Fishing Plirs
BIVUAC CRAP: WYCHWOOD Epic
ÎMBRĂCĂMINTE: RAPALA Eco-Wear Reflection Waders
FIR MONOFILAMENT: SUFIX Synergy Carp Line
FIR TEXTIL: POWER PRO Super 8 Slick
FIR MUSCĂ: CLIMAX SuperFine Tip Lines
MULINETĂ MUSCĂ: VOSSELER Tryst
MULINETĂ BAITCASTING: FIN-NOR Marquesa
MULINETĂ SPINNING: SHIMANO Aero Technium Msg
MOMELI NATURALE: OLD GHOST Fresh-Keeping Hookbait Sausage
LANSETĂ MUSCĂ: SAGE One
LANSETĂ: HARDY Marksman Supero
NĂLUCI HARD: STRIKE PRO Twin Minnow
NĂLUCI METALICE: HART Metal Vib
NĂLUCI MOI: SAVAGE GEAR Soft4Play 25cm
PREMIUL VIZITATORILOR: EUMER Spin Tube
INOVAŢIA ANULUI: BERKLEY Nanofil

Dar cum pasiunea noastră este spinningul o să trec în revistă anumiţi câştigători:

SAVAGE GEAR Soft4Play:

Opera designerului Mads Grosse, năluca nu pare cu nimic deosebita la prima vedere. Vorbim de o nălucă moale segmentata din 3 parţi, fiind produsa în 4 dimensiuni (9,5 cm, 13 cm, 19 cm şi 25 cm) şi 6 culori. Este însă prevazută cu o structură internă de tip plasă, realizată din kevlar, structură ce asigura o rezistentă maximă la dinţii prădătorilor. Acest mic detaliu trădează originea europeană a nălucii, producătorul neurmărind exclusiv bass-ul ci mai degrabă ştiuca şi şalăul.
Succesul nălucii însă nu se datorează originalităţii sale constructive. Acest lucru se datorează versatilităţii sale de a fi pescuita în mai multe monturi şi tehnice. In primul rand poate fi pescuita pe un jigg clasic. Poate fi montata pe un cârlig off-set, producătorul oferind un sistem asemanator celui de la SEBILE cu greutăţi de tungsten ce pot fi adăugate pe curbura cârligului controlându-se astfel dimensiunea lestajului dar şi locul acestuia pe curbura. Iar originalitatea absoluta o reprezinta posibilitatea de a fi pescuita precum un vobler cu barbeta. Producătorul oferă un capişon dotat cu barbetă şi ancoră anterioară. In acest capişon se fixează cu ajutorul unui pin năluca. Si prin magie avem nu o nălucă moale ci un vobler … moale.

POWER PRO Super 8 Slick

Super 8 Slick este un fir împletit din 8 fire de Spectra Honeywell. Procesul de împletirea se face sub tensiune astfel încât rezultă un fir cu o suprafaţă mult mai neteda. Această caracteristică are drept rezultat imediat lansările mult mai lungi dar şi diminuarea semnificativă a zgomotului produs de trecerea firului prin inelele lansetei.
Firul este produs, pentru apă dulce, în două variante coloristice (aqua green  şi timber brown) şi 8 diametre: 10, 15, 20, 30, 40, 50, 65 şi 80 livre.
PowerPro va pune acest produs pe piaţă începând cu luna august sau septembrie. Să sperăm că noul fir va mai şterge memoria unor produse anterioare ce au dat bătăi de cap pescarilor.

STRIKE PRO Twin Minnow

Voblerul celor de la STRIKE PRO a reuşit performanta de a câştiga premiul cel mare într-o categorie în care s-au luptat nu mai puţin 19 produse similare.
Fără îndoială ca voblerul este original din mai multe puncte de vedere. Chiar dacă la prima vedere soluţia de lipire a două voblere de tip minnow pare cel puţin neobişnuită.
De fapt năluca funcţionează pe doua principii mari: match the hatch şi instinctul de banc.
Match the hatch este un concept pe care l-am preluat din flyfishing. Si înseamnă, în mare, potrivirea muştei artificiale cu ecloziunea ce are loc în acel moment. Astfel pestele circumspect nu va refuza năluca oferită ca fiind dubioasa şi nelalocul ei. Acesta se traduce în spinning ca o aliniere a nălucii la caracterele generale ale prăzii din apa respectivă. Dar de cele mai multe ori o nălucă de mici dimensiuni înseamnă lansări mai scurte şi obligă pescarul să se apropie de locul pe care pescuieşte. Peştii intră în stare de alarmă tocmai datorată apropierii pescarului. STRIKE PRO rezolvă această problemă prin livrarea pe piaţă a unei năluci suficient de mari (10cm) pentru a permite lansări lungi dar care coincide cu profilul dimensional al prăzii specifice locaţiei respective. In acest sens se poate folosi varianta cu un peste transparent anterior sau posterior.
Instinctul de banc reprezintă o tendinţă a peştilor ce au aproximativ aceeaşi dimensiune de a se comasa în grupuri compacte. Astfel creste şansa de supravieţuire. Acest lucru îl puteţi observa lesne atunci când recuperaţi o nălucă şi ea este însoţită de peşti ce coincid ca dimensiune cu năluca respectiva. Astfel STRIKE PRO reduce lipsa de apetenţa şi prudenta prădătorului pentru o nălucă prea mare si propune o nălucă care coincide profilului dimensional al prăzii prin lipirea a doi peşti de dimensiuni reduse într-o singura nălucă care însă este suficient de mare şi grea pentru a permite lansări lungi.

HART Metal Vib

La prima vedere pare o cicada clasica produsa în 5 culori şi 3 dimensiuni (4,5cm – 10g, 5,5cm – 18g si 6,25cm – 24gm) care, potrivit producătorului spaniol, are cea mai buna castabilitate de pe piaţă (datorată repartizării speciale a lestului) şi care se animează la cea mai mică tracţiune posibilă.
Originalitatea nălucii constă însă în sistemul de taiere şi eliberare a nălucii din vegetaţie. Acest sistem consta într-o serie de dinţi ascuţiţi, asemănători unui cuţit de pâine, situaţi imediat după orificiile de prindere a agrafei.

 

 

 

 

 Voiam să scriu ceva şi despre ICAST dar s-au înfipt repede WSB-ii. La anul facem schimb. Scriu eu de ICAST şi ei de EFTTEX.

6 Comments

  Merci de post !

  Mai stam si noi la curent cu noutatile.

 • bun info!

 • Bucuros să fiu de folos.
  Cicada cred că mergea bine pe Mânjeşti când era iarba mare.

 • Am pescuit cu Savage Gear Soft4Play versiunile de 9.5 si 13 cm “armate” cu Lip Scull-ul si sunt foarte interesante : am prins in luna mai ceva stiuculite in delta pana in 1 kg.
  In comparatie cu Sebile sunt mult mai ieftine iar Lip Scull-ul poate fi folosit si cu alte gume nu numai de la Savage Gear.

 • @Ilie: acţiunea SEBILE este inimitabilă. Cred însă că Lip Scull este o idee cu adevărat originală … şi chestiile astea apar din ce în ce mai rar. La fel de original mi s-a părut şi sistemul de greutăţi de la Sebile.
  E amuzant când te gândeşti “ce or mai face ăştia nou?” … şi găsesc ei ceva. Acum Sebile lucrează la AT Shad (AT = All terrain). Si zice că ar fi cel mai versatil plastic făcut pană acum. Om vedea.

 • Nu contest calitatea celor de la Sebile : au o actiune mortala (dar mai nou si un pret foarte piperat la noi in Romania). Eu unul nu am pescuit cu ele dar au pescuit prietenii mei fara nici un rezultat din pacate.
  O sa incerc un Sebile cu lip scull sa vedem ce o sa iasa :)

Leave a Reply